Тази мусака отдавна ми е в главата, но все нещо ми пречеше да я направя. Но тази неделя реших да я сготвя. Продуктите за нея са: половин зелка, 1 голяма глава лук, 1 чаена чаша ориз, 1 буркан консервирани домати, 1 литър прясно мляко, половин килограм кайма смес, 4 яйца, чубрица, черен пипер, кимион, сол, малко брашно, червен пипер, олио.
В тиган се сипва около 50 мл. олио, след като се загрее се добавя нарязаният на кубчета лук. Когато лукът стане прозрачен, се добавя една чаена лъжица червен пипер и веднага след това смесената кайма с доматите. Когато сместа изври наполовина се добавят подправките чубрица, черен пипер и малко кимион. След пет минути се маха от котлона.
През това време зелката се накълцва и се слага в по голяма тава където ще се готви мусаката. Добавя се измития ориз и побългареният сос болонезе. Прибавя се половин литър прясно мляко и сол. Всичко това се обърква добре и изравнява, покрива се с фолио или капак. Пече се на умерена фурна до готовност на зелето около час, час и половина.
Със сгъстеното мляко с малко брашно и яйцата се прави заливка за мусака. Готово ястие се залива и се допича в фурната без фолио до образуване на коричка.
Доволна съм, че се престраших и я направих. Честно казано най-много се притеснявах от комбинацията зеле и прясно мляко. Но вкусът приятно ме изненада. Млякото беше предало една кадифена нотка на иначе по острия вкус на зелето. И занапред ще я правя, всички много я харесаха.
Добре дошли в моя кокошарник. В него се разхожда една кокошка Катя. В истинският ми кокошарник е пълно с петли. В момента са трима – таткото и двете петлета. Затова реших да си основа виртуален кокошарник. Моля, заповядайте, разгледайте, но се пазете от кокошинките, че те кокошинките не на една кокошка са изяли главата. Въпреки това, надявам се, че тук ще ви хареса.
понеделник, 16 ноември 2009 г.
Чеснови питки със салам
По принцип тези питки се правят със сварени пилешки гърди, но какво да се прави криза е. В тази сиромашка зима саламът е неоценима дар.
За тези питки е необходимо обикновено хлебно тесто, замесено от вас или купено от магазина. За мързеливите и стиснатите като мен замесено в машината за хляб.
Тестото се оформя на малки топчета, които се нареждат в намаслена или покрита с хартия тава, и там се сплескват. Сосът се приготвя от 2 лъжици доматено пюре или лютеница, 3 лъжици вода, 1 или 2 лъжици олио. Всичко това се разбива много добре. Добавят се 3 слидки счукан чесън, 1 кафяна лъжичка риган, 1 кафяна лъжичка босилек. Обърква се. С този сос се мажат отгоре питките. Отгоре се нарежда саламът, може да е нарязан на кубчета или на кръгчета. След това се добавя кашкавал. Питките втасват и се изпичат.
Саламът може да е Хамбурски или Камчия. Ако сосът не стигне може да се забърка нов, но в същото съотношение. Аз ги пекох на 200 градуса на фурна без вентилатор.
Питките са много ароматни и леко пикантни, не са типичните чеснови питки, но мисля че в това им е чарът.
За тези питки е необходимо обикновено хлебно тесто, замесено от вас или купено от магазина. За мързеливите и стиснатите като мен замесено в машината за хляб.
Тестото се оформя на малки топчета, които се нареждат в намаслена или покрита с хартия тава, и там се сплескват. Сосът се приготвя от 2 лъжици доматено пюре или лютеница, 3 лъжици вода, 1 или 2 лъжици олио. Всичко това се разбива много добре. Добавят се 3 слидки счукан чесън, 1 кафяна лъжичка риган, 1 кафяна лъжичка босилек. Обърква се. С този сос се мажат отгоре питките. Отгоре се нарежда саламът, може да е нарязан на кубчета или на кръгчета. След това се добавя кашкавал. Питките втасват и се изпичат.
Саламът може да е Хамбурски или Камчия. Ако сосът не стигне може да се забърка нов, но в същото съотношение. Аз ги пекох на 200 градуса на фурна без вентилатор.
Питките са много ароматни и леко пикантни, не са типичните чеснови питки, но мисля че в това им е чарът.
събота, 7 ноември 2009 г.
Печени картофи
В моята кухня често ползвам хартията за печене. С нея в фурната добре имитирам разни пържени ястия. По този начин използвам малко мазнина и храната е по-здравословна. Но най-много ми харесва, че ястието не залепва и след махане на хартията тавата се мие много лесно.
Печените картофи стават много лесно. Нарязвам ги слагам им подправки или само сол, добавям олио, обърквам и ги изсипвам в тавата с хартията. Слагам ги в предварително загрята фурна на най-висока степен. Картофите не трябва да са напластени, затова използвам тавата на фурната. Тези са с готова подправка за пиле и поръсени със сусам.
Печените картофи стават много лесно. Нарязвам ги слагам им подправки или само сол, добавям олио, обърквам и ги изсипвам в тавата с хартията. Слагам ги в предварително загрята фурна на най-висока степен. Картофите не трябва да са напластени, затова използвам тавата на фурната. Тези са с готова подправка за пиле и поръсени със сусам.
Бърза тиква
Освен ястие за прасета, тиквата е и добра храна и за нас хората. За приготвянето на това народно ястие може да се използва и микровълновата фурна. Тиквата се нарязва на парчета, слага се в съд с похлупак и се готви 15 минути на най-висока степен. Ако желаете може да прибавите захар преди или след опичането и.
Сос за месо и зеленчуци
Най-вкусните неща стават с малко продукти и без много усилие. Така е и с този сос. "Откраднах" си го от една пицария. Необходимо е да имате в хладилника кофичка кисело мляко, малко майонеза и забравен кетчуп.За овкусяване чесън и сол.Смачквате колкото желаете чесън, добавяте киселото мляко, 100 грама майонеза, малко сол, лъжица две кетчуп и разбивате с вилица. Прехвърляте в купичка. Този сос се връзва с печено месо, зеленчуци, разни салати и пици.
сряда, 4 ноември 2009 г.
Салата Дай-дай
Малкият ми син е много практичен, една от първите му думички е дай. Лошото е че не можах да му предложа от салатата, защото е много малък, но я хареса визуално и постоянно прегласяше "дай дай", това в превод означава- много е хубава тази играчка.
За "тази хубава играчка" е необходима една зелена салата, консерва риба тон, половин лимон, половин глава лук, малко сол и олио. Съвсем обикновени продукти за обикновена салата, но с част от тях направих сос много ароматен и вкусен. Сосът го правих в резачката за зеленчуци или блендер както му казват, но може да се направи с нож и малко мачкане на ръка. Та в тази машинка сложих лимона с корите, лук малко сол и олио, Получи се нещо като майонеза. С този сос залях салатата и рибата тон. Стана доста ароматна, различна и свежа.
вторник, 3 ноември 2009 г.
За картофите и мъжете
За картофите и мъжете
Много мъже не могат да готвят или поне така казват. Общо взето готвенето не е толкова трудно, но може би е безинтересно за тях. Знам ли! То и при жените май е така. Но определено мъжете освен скара и салата в повечето случаи друго не могат или не искат. Мъжка им работа. Но има и чудесни готвачи сред тях в повечето случаи професионални.
Това е рецепта за мъже които не са готвили, пък им се налага понякога да ядат нещо друго освен манджа от буркан или сега модерната храна за вкъщи. Много е по лесно да отидеш в супермаркета и да си купиш манджа, но понякога ни се налага да посготвим това онова.
За тази рецепта е необходимо да имаш микровълнова фурна, стъклена тенджера с капак, е може и нещо друго подходящо за задушаване, картофи, олио, сол, нещо за хващане на горещи съдове и обикновена кърпа върши работа.
Та първо картофите се обелват измиват и нарязват, кой както иска на лентички на кръгчета на кубчета и други фигурки. Слагат се в съда с похлупак добавя им се сол и олио. Все едно овкусявате салата от домати и краставици. Объркват се, слага им се похлупака и се мятат в микровълновата фурна на най-висока степен за 15 минути. След изтичане на минутите се изважда съдинката, тук вече ви е необходимо да използвате кърпата или ръкохватките, защото пари. Махате капака внимателно и бъркате картофите, ако още не са готови ги връщате отново в фурната за още 10 минути.
Та това е общо взето картофите са готови. Може да ги поръсите с шарена сол, чубрица, сирене или с нищо- те и така са вкусни.
Абонамент за:
Публикации (Atom)