четвъртък, 29 април 2010 г.

Лимоново пиле със сусам

 Голяма част от времето ми преминава в скубане на трева и цветя по паркове и градинки или в преследване на автомобили, бетоновозки и разни такива бръмчащи средства. Преследвам също топки, котки и други движещи се природни предмети.
 Не съм се издухала,  и от пролетта не е. Просто ме командва малкият разбойник.
  Затова нямам време за готвене, и тук в блога преобладават бързите манджи. От тази съм много доволна с малко продукти и време.
 Продуктите са за трима. Около 600 грама пилешки гърди, една връзка лук, сокът на един лимон, три лъжици олио, лъжица и половина светъл соев сос, сусам около една лъжица.
  Приготва се за 15 максимум 20 минути.
  В тиган се загряват трите лъжици олио, добавя се пилешкото нарязано на хапки. Бърка се докато месото побелее. Веднага се добавя нарязаният лук, лимоновият сок и соевият сос. Разбърква се. оставя се да ври с полученият сос за около пет минути. През това време се запича сусам в сух тиган или в микровълновата. Сервира се обилно поръсен със сусама.
 Подходящо е да се готви от жени и от мъже, също така и да се консумира от двата пола. Върви добре с бяло вино и бира-както си му е реда.

вторник, 27 април 2010 г.

Зелен чай с карамел и ябълки

 Сега едно е пролетно, слънчево, зелено, но на мен ми е изморено. Кафето е едно от нещата, които ми доставят удоволствие. Но когато дойде топлото време, предпочитам разхлаждащия зелен чай. Харесвам го и като топла и студена напитка. Харесвам го с аромат на ябълки и лимон. Оказа се, че и с карамелен вкус е чудесен.
  Разтопих в тенджера четири лъжици захар до златисто, добавих една шепа сушени ябълки, може да се заменят с прясна или корички от обелени, долях с литър и половина вода. След като завря, я махнах от котлона и добавих половин нарязан лимон с корите и две пакетчета зелен чай. След половин час прецедих.

 Получава се свежа напитка, леко кисела от лимона, не много сладка и много ароматна.

събота, 24 април 2010 г.

За един медал

Имаме медал, за моя радост не е тиквен. Честно казано, доста се изненадах, при това приятно :)   Благодаря на Кръстю за номинацията. Благодаря  на хората, които са гласували за Кокошарника. 
В знак на признателност, и за да ви усмихна денят, ви подарявам тази детска фантазия, прясно нарисувана от Таралежа Митко.

 Нали знаете кой е Таралежа Митко :) :)

петък, 23 април 2010 г.

Качамак

 Мамалигата е цяло тайнство. Сигурно така е било за бабите и дядовците ми. Че те основно на нея са разчитали, когато са ги изгонили от Румъния, щото били българи. Позаселили се те в няколко села. И започнали да градят живота си наново. Затова на мамалигата разчитали и на дивите джанки, но това е друга история.
  Та качамак знам ,че се прави много трудно, даже съм виждала как го бъркат с точилка. В съвремения свят на тайнства не разчитаме, опростяваме нещата. Затова я сготвих в микровълновата фурна. Точилка не използвах. нея я използвам за други готварски цели, също и като заплашителен елемент във възпитанието.
 Рецептата е: литър вода и четири супени лъжици с връх царевичен грис. В подходящ съд се слага гриса и се залива с вода, добавя се сол около половин кафяна лъжичка и се вари на най-висока степен около половин час. От време на време се разбърква.  Гъстотата е по желание. Ако много я сгъстите може да разредите с вода. Гарнира се по желание с масло, подправки, сирене ,кисело мляко, сладко, мед. Простичко ястие но вкусно.

четвъртък, 22 април 2010 г.

Награда

 Имам още една награда за което благодаря на Мони! Условията са:
- Да благодаря за наградата + линк към човека, който ми я дава.
- Да се "накипря" с картинките, които представляват наградата.
- Да наградя други 10 блога, с линкове към тях.
- Да уведомя наградените блогове.
 С нея награждавам всички приятели, които надничат тук и ги уведомявам със тази песен :)



сряда, 21 април 2010 г.

"Езици"

 Напоследък, започнах да се пристрастявам към простата храна. Тази, която е без много подправки, на която приготвянето не отнема много време, но е вкусна и питателна. Започнах да се обръщам към  по старите рецепти, с обикновенни продукти и без много излишества.
 Затова, често прескачам при Райна, в нейната италианска кухня. От там взех и тестото за тези "езици". Първо направих пица. След това започнах да експериментирам с него. Тестото е меко и еластично, добре се моделира. Рецептата е за  пица Маргарита.
 Тестото: 500 грама брашно,1 лъжица зехтин (олио), 2,5 грама мая, 250 мл. хладка вода, 1 чаена лъжичка сол. Измесих го в машината за хляб, става и на ръка. С намаслени ръце оформих върху плота тънка кора, натроших едно "редче" сирене.Навих на руло. Сплесках. Разрязах на две. Оставих ги да втасат за 15 минути и изпекох на нагорещен сач. Може и на тиган. Внимавайте да не си изгорите езика :)

понеделник, 19 април 2010 г.

За рибеният глад

 За любителите на риба и морски продукти, този глад е много познат. При липса на риба за спешно реагиране във фризера и консервата е риба. Консервата, ако е от риба, пак си е риба и успява да ни залъже.
 Отделно от това и Димитрана е виновна за всичко това с нейните изкушаващи и омайни предложения за малки хапчици, сандвичи и пици, каращи ме да преглъщам, като вълкът, който туко що е видял  житената питка.
  Моите хапчици-питчици не са много житени. Замесих тесто от 3/4 чаша кисело мляко с угасена чаена лъжичка сода, 1/4 олио, 2 жълтъка, щипка захар, кафяна лъжичка сол, 1 чаша пшенично брашно и 2 чаши царевично. Получава се много меко тесто.
За гарниране използвах разбитите на сняг 2 белтъка, объркани с отцедена консерва риба тон на парченца, щипка две босилек и нарязани листа от пресен лук.
 От тестото с мокри ръце се късат малки парченца, които се оформят на питчици върху постлана с хартия за печене тава. Отгоре се гарнират с белтъчната смес. Изпичат се на силна фурна.
 Добре се получиха, харесаха се. Но все пак, ще отида до магазинчето да наловя риба, за всеки случай :)

събота, 17 април 2010 г.

Награди


Искам да благодаря на, Ина, Диди, Тони, Мони и Русанка за играта награда с която ме удостоиха и предизвикаха да разкажа нещо за себе си.  Поздравявам ги тях и вас с тази песен за душата с кулинарен акцент :)



 Според условията, трябва да изброя десет неща, които ме правят щастлива, да изброя пет неща които не знаете за мен, да публикувам линковете на наградилите ме блогове и да предизвикам да разкажат нещо за себе си пет блога.
 Искам да ви кажа ,че аз съм щастлив човек. Щастлива ме правят децата, човекът до мен, близките хора. Щастлива съм, когато всички сме добре емоционално и физически. Щастлива съм, когато съм сред приятели. Щастлива съм и сама. Щастлива съм, когато имам достатъчно време за четене, слушане на музика и приятни разговори. Щаслива съм,  сред природата.  Щастлива съм и у дома. Щастлива съм, когато постигна нещо, което все ми е в ума. Щастлива съм, когато пътуваме целия кокошарник някъде, където не сме ходили. Щастлива съм когато пиша в блога и общувам виртуално. Казах ви, щастлив човек съм!
 Какво не знаете за мен ли?  Може би, че съм зодия Дева. Малко съм опърничава и голям инат. Не мога да се изразявам твърде деликатно. Емоционална съм.  Надявам се, че не ви уплаших. Раздавам се изцяло във всичко което правя и което чувствам.
  Ха, сега да видя, как ще се справят с предизвикателството Райна, Дани, Цветанка, Теменужка, и Мария.

сряда, 14 април 2010 г.

За банановия хляб и ябълковото сладко

 Е какво сега? И аз ще се представя с един бананов хляб. Винаги съм си го представяла, като не много сладък, мек и ароматен. Долу горе, го постигнах, но не очаквах, че толкова много бухва и формата ми се оказа малко малка, и филийките приличат на нарязани от гъби печурки :)
 Този непослушно бухващ хляб се прави от: половин кубче прясна мая около 20 грама, 3 лъжици пюре от смачкан банан, 1/4 чаша олио, 3/4 чаша сок от компот, две ванилии, и около половин килограм брашно. Замесва се меко тесто. Оставя се да втаса и отново се примесва, слага се в намазнена форма за хляб или кекс, напръсква се с вода и се изчаква отново да втаса. Пече се на умерена фурна, първо отдолу около 15-20 минути, и когато бухне се пече на горен и долен реотан.
 Изстива върху решетка.
 Сега ще ви кажа, как се прави ябълково сладко, през всички сезони. Преди време, ми трябваше сладко за една торта и понеже нямах, се принудих да извикам неволята. Резултатът беше учудващо добър :)  дотук с хвалбите :) :) Правя го от четири настъргани средна големина ябълки и четири лъжици захар. Всичко това се обърква в стъклена купа, и се слага за 15 минути в микровълновата на най-висока степен. И това е.
  Какво следва?  Чупите или режете от хляба, слагате малко сладко може и сирене и закусвате, с чаша чай, кафе или мляко.

четвъртък, 8 април 2010 г.

Свежа козуначена торта

Всички ние, сме се подготвили за Великден с козунаци-готови, домашни, с различни пълнежи, дъхави и вкусни, но за съжаление, след празниците са вече сухи и забравени в хладилника.
 Време е за регенерация :) Идеята я взех от списание "Кулинарен журнал". Нужно ни е около половин килограм козунак, накъсан на хапчици. Аз нямах толкова много и допълних с хляб. Една чаша захар се разбива с една кофичка кисело мляко, и се изсипва върху купчинката късчета. Обърканата смес се изсипва в тавичка и се подравнява. Върху изравнената торта се излива кутия разтопен локум-на водна баня или в микровълновата на размразяване с малко водичка. След това, може да се гарнира по желание с ядки или кокосови стърготини. Престоява в хладилника няколко часа или един ден и е готова за хапване :) :)

Търсене в този блог