вторник, 9 ноември 2010 г.

Броколи с кюфтенца

 Доста недолюбван зеленчук от моя голям син. Но това ястие му допадна. Освен това става бързо.
 Правим малки кюфтенца от 250 грама кайма (смес) объркана с една супена лъжица грис и чаена лъжичка риган. Разпределяме 400-500 грама замразено броколи в намаслена тавичка. Между него полагаме кюфтенцата, отгоре начупваме около 200 грама сирене на по едри бучици и добавяме една глава лук нарязана на едро.
В подходящ съд разбиваме 4 супени лъжици брашно с половин литър прясно мляко, посоляваме и слагаме в микровълновата фурна на най висока степен за 3-5 минути. Следим да не кипне.
Когато поизстине фалшивият сос бешамел добавяме 4 яйца и чаена лъжичка джоджен. Заливаме продуктите в тавата с него. Отгоре поръсваме малко олио и обилно сусам и изпичаме в умерена фурна до зачервяване.
 Броколи купувам на глави, когато видя прясно и хубаво. Главата я измивам добре и я слагам за три минути в микровълновата фурна. Когато изстине накъсвам на розички, ползвам го веднага или го замразявам. Големите и едри стъбла, също замразявам и добавям в крем супи.
 Да ви е сладко!

сряда, 3 ноември 2010 г.

Яхния от зелени домати

 Често пренебрегван зеленчук е зеленият домат. Освен в туршии рядко се готви. Мога да ви уверя, че той се поддава много добре на печене, пържене и задушаване. Сготвен зеления домат, ще ви очарова с нежния си сладко кисел вкус. Има и такива като мен, дето си ги отглеждат на слънчевия перваз на терасата за доузряване. Вече обирам втора реколта, но има домати, които не се поддават, затова ги пържа оваляни в брашно като тиквичките, изпичам ги във фурната като патладжани и правя пастет от тях.
Рецептата, която ще ви предложа е много бърза и лесна.  В дълбок тиган се сипва 50 мл. олио да загрее. Около килограм зелени домати и един стрък праз се нарязват и добавят в тигана. Посоляват се и запържват леко. Добавя се супена лъжица червен пипер и се заливат с вода, която да покрие зеленчука. Оставя се да къкри, до извиране на водата. Преди да се махне от котлона се поръсва със сух джоджен.
По този начин се готвят с месо, с яйца, дори поръсени само със сирене са много вкусни.

Търсене в този блог