четвъртък, 27 януари 2011 г.

Печено с лук, вино и маслини


 Някои хора предпочитат чисто месо за готвене на фурна, но аз харесвам месото с кости. Според мен, по добре се овкусява и костите допълнително обогатяват бульона. За тази рецепта са нужни големи парчета месо. Може да е свинско, агнешко, ярешко, телешко. В случая е ярешко- част от котлета.  За един килограм месо е нужно килограм лук, 2-3 лъжици олио, чаена лъжица червен пипер, супена лъжица чубрица, смлян черен пипер и сол на вкус, чаша червено вино и 5-6 маслини.
 В тефлонов тиган се слага малко мазнина и месото. Парчетата се запържват от всички страни до образуването на коричка.
  В същата мазнина се изсипва нарязания лук. Когато лукът омекне, се добавят подправките.
На дъното на дълбока и тясна тавичка се изсипва част от лука, отгоре парчетата месо и маслините. Месото се покрива с останалия лук, залива се с равни части вино и вода до средата съда.

Покрива се с капак или фолио и се пече за около два часа, до готовност. Когато месото започне да се отделя от костите, се изважда и обезкостява. Тавичката се връща за около половин час без капак във фурната, за да се запече. Отгоре може да се настърже кашкавал.

 Харесва ми, че се приготвя бързо и основното готвене се случва във фурната.  Това е едно от мързеливите ми ястия за хубава вечеря или неделен обяд.
Вкусно, просто и питателно :))

вторник, 25 януари 2011 г.

Има ли еротика в мекиците?

 С тези мекици толкова съм свикнала, че никога не ми е правило впечатление формата им. Докато не почерпих колежките си.  След това разбрах, че тези питки се носят на скоро раждали жени, за да ги подкрепят, но и да им напомнят, че вече не са света вода ненапита :))
 Тестото е обикновено: Една кофичка кисело мляко, чаена лъжичка сода, малко сол, две яйца и брашно за средно твърдо тесто. Може да се замрази част от него, защото стават много.  Тези съм ги правила от замразено тесто. Разточва се кора дебела най-много половин сантиметър. Разрязва се на триъгълници.

 Всеки триъгълник се разрязва по средата.

Ако има нужда се изтънява в краищата с ръце. Ъгълчето се промушва през дупката. Добре е да ги направите предварително всички мекици, защото много бързо се пържат.

 В тигана показват своя чар :))
Къде е мъжкото и женското начало :)

Може да ги поръсите с пудра захар или да ги поднесете натурални:)


понеделник, 24 януари 2011 г.

Супа от пиле и без пиле

 Сещате ли се за онази приказка, в която един гладен хитрец прави супа от камъчета? Е, при тази рецепта в ролята на камъчетата ще бъде пилето :)
 Сега ще се вмъкна аз, в ролята на хитреца.
Такаа... Вземам пилешко месо и го сварявам, обезкостявам и отделям от бульона. 
 Нарязвам два картофа, една пиперка, глава лук и морков на кубчета. В дълбока тенджера сипвам малко олио и добавям зеленчуците. Когато започнат леко да цвърчат изсипвам една чаша доматен сок. Така не се пържат, а задушават.
Накрая трябва да останат без течност и да има съвсем лек нагар по дъното на тенджерката. Прибавяте половин чаена лъжичка червен пипер, разбърквате и добавяте прецедения бульон. Идва ред на камъчетата.... пардон, пилето. Сварете до готовност зеленчуците. Докато ври супата сложете фиде и някаква зелена подправка-целина, магданоз, девисил. 
 Когато е готова се маха от котлона. Трябва да престои в покой около 15 минути. През това време се разбива добре с телена бъркалка едно яйце. След като супата е леко изстинала, се прибавя по малко от горещата течност и се разбърква енергично с телта. Целта е яйцето да се пресече, но да бъде на съвсем малки частици. Добавя се няколко пъти, така че сместа с яйцето да стане толкова гореща, колкото супата. Изсипва се  в тенджерата, разбърква се и супата е готова.
  Заливането на зеленчуците с доматен сок или консерва при задушаване "откраднах" от една баба, на която често гостувах. А застройката с яйце знам от моята баба, само че тя добавяше и лъжица оцет към яйцето.
Да ви е сладко! И да живеят бабите!

Търсене в този блог