събота, 20 август 2011 г.

Празник на чушките и доматите

Както обикновено го посещаваме в краят на деня. Прави се през август - времето, когато се варят лютеници и други доматени сосове. Често съвпада с онези почивни дни, когато приготвяме по цял ден на огнището лютеница. Този път беше малко по рано на 13 август, затова не беше тя, а компоти от праскови и мариновани краставички, на които в суматохата забравихме да им сложим захар. След това в жарта опекохме любимият патладжан. Разбира се, всичко стана много набързо, за да остане време за празника.
На фестивала на чушките и доматите, стопаните излагат продукцията си по атрактивен начин.








Имаше и кулинарни изкушения.


Този кекс беше много вкусен - мек и нежен, като сладко облаче.
Разбира се, освен изложби имаше сергии със захарни петлета, пръчици и разни джунджурии, бира, скара и сладолед.



 Трактора :))




Е, накъде без нещо за спомен.
Фолклорни състави и други изпълнители.
 Място за хорото.

И малкия беладжия :))

четвъртък, 11 август 2011 г.

Баница "Кавърмите на баба"


  За представянето на книгата "Възможните майки" в Шумен разточихме баница. По точно аз си я точих, а останалите гледаха. Още по точно Райна, която също щеше да точи "ми подаваше солта". И още по точно Емилия ми я подаваше, а Райна снимаше и така елегантно се измъкна :))

  Този вид баница е подходяща и за неуверените в точенето.Защото, когато изпръхне и изсъхне листа дори и да е по - дебел баницата става пухкава. Рецептата на тази баница е много добре описана в блога на Райна.
Този начин на нареждане на корите е по нестандартен, но позволява корите да стоят така нагънати няколко дни на прохладно и проветливо място направо в тавата или увити в памучна кърпа. След това се заливат и изпичат. 
Рецептата е от тук.
Ето го и изпълнението:


Да ви е сладко и весело!

Търсене в този блог