вторник, 13 декември 2011 г.

Кюфтенца с грах на фурна

Лесно и много приятно ястие.
Необходими са:
250 грама  кайма смесена с чаена лъжичка чубрица, три супени лъжици ориз и малко черен пипер.
400 грама грах от консерва, 2 глави лук, един средно голям морков, 300 милилитра доматена консерва и 200 милилитра вода. 4 супени лъжици олио и 50 грама кашкавал.
На дъното на съда за печене се разстила нарязаният лук, морков и грах. От каймата се оформят кюфтенца и се боцват върху зеленчуците. Изсипва се  доматената консерва и водата. Посипва се отгоре олиото и се пече до извиране на течността наполовина. Отгоре се настъргва кашкавала и се връща в фурната да се разтопи. Сол не се слага, продуктите са достатъчно солени.Каймата е според предпочитанията.

  Да ви е сладко!

сряда, 7 декември 2011 г.

Сладкиш "Дамски каприз"

Колко сме капризни дамите, не знам. Бих казала, че господата са капризни, а дамите изискващи и сътворяващи :)  Истината е, че сладкишът е доста вкусен.
 За блата продуктите се добавят в следния ред:: 4 жълтъка, 1 ч.ч.  захар, 1\2 ч.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко с угасена в него 1 ч.л. сода и две чаши брашно. Изпича се на 180 - 200 градуса в намаслена и набрашнена тава.
 Още топъл се надупчва с клечка за зъби и се залива с едно бурканче конфитюр от ягоди или друго сладко.
 4 белтъка с 4 с.л. захар се разбиват на сняг. Сместа се изсипва върху сладкото. Сладкиша се връща във фурната, за запичане на белтъците.
Консумира се добре охладен, най - добре на следващия ден.

вторник, 6 декември 2011 г.

Пикантни хапки с маслини

Хапките са хрупкави отвън и меки отвътре. Правих ги за рожденият си ден. Затова бих казала, че са и празнични. Поздравявам  всички именници, рибари, банкери и лапни - шарани!

Хапките се приготвят така:
 В 100 мл. олио са запържва 100 г. лук. Добавя се по щипка босилек и щипка чили.
 В 100 мл. кисело мляко се изгася 1 ч. л. сода. Добавя се лука с олиото. Също така 50 г. маслини, 1\2 ч.л. сол .100 г. грис и 100 г. брашно

 Сместа може да се изсипва свободно с лъжичка в тава върху хартия за печене или в тава за мъфини с хартиени капсули.
Да ви е сладко!

петък, 2 декември 2011 г.

Месец на Надеждата

 Мислех да напиша поредната рецепта, но не мога да сдържа! Не си обяснявам, какво става с нас хората! Всичко около нас е лесно и достъпно, имаме евтини или скъпи хобита, вещи, придобивки. Всеки се разстила според чергата си. Всеки от нас среща и се бори с неговите проблеми. Толкова сме се вманиачили в тях, че забравяме да бъдем хора. Жалко за нас, жалко за всичко което сме постигнали като вид!
 Болно ми е когато ни заливат новини за жестокости направени от деца. Нали повечето родители твърдим, че децата са най - важни в нашия живот. Но вместо да ги прегърнем и разберем ги обграждаме със скъпи вещи и занимания, за да си купим по този начин малко спокойствие и да притъпим чувството за вина.
 Вината за жестоките деца я носим ние! Толкова сме свикнали да приемаме жестокостта, че я подминаваме като поредната криминална новина. Затворете очи и си представете как убивате човек с чук. Стегна ли ви гърлото, почуствахте ли тежест в гърдите?
  Това се поднася ежедневно като информация. И лошите и добрите новини ги правим ние, но са по интересни и обсъждани лошите. Превърнали сме се в едни мрънкащи и вечно недоволни хора. Губим способността си да виждаме красивото и доброто. Губим вярата, а с нея си отива и надеждата.
 Декември е последният месец от годината. Изгубихме почти една година  живеейки по този начин. Нека да си подарим един месец на Надеждата! Надеждата, не че ще се промени света около нас, а че ние самите ще станем по добри хора.
 Не ми казвайте, че това горното не важи за вас. Замислете се! Прегърнете близките и децата си и им кажете че ги обичате!




Търсене в този блог