петък, 30 август 2013 г.

Свинско с патладжан и мащерка.

Всичко започна от едни люти чушки. Толкова отдавна не бях хапвала, че за мой срам на втората
започвах да хълцам като пиянде :)  Заради тези чушки ми се наложи да сготвя подходящо ястие :))  Месо и патладжани са любимата ми комбинация. А патладжаните "обичат" мазнина, освен това, лютото не е толкова люто с мазничко ястие :)))
 Един глинен гювеч ми свърши страхотна работа, но може да ползвате друг съд с капак или фолио. Половин килограм свинска плешка се реже на парчета, Два големи патладжана, два домата и две пиперки заедно с глава лук се нарязват на едро. Патладжанът трябва да се отцеди с малко сол. Всичко това го обърквате в гювеча с чаена лъжица сол, мащерка и червен пипер. Добавя се половин чаена чаша олио. Захлюпваме и печем в силна фурна до готовност на месото.

сряда, 28 август 2013 г.

Персийски тутманик с царевичен грис

 Почти винаги имам царевичен грис. Освен за качамак го добавям в разни печива замествайки част от бялото брашно. Майка ми често правеше този тутманик.

  •  В една чаена чаша кисело мляко се изгася чаена лъжичка сода. В купа се разбиват с вилица 4 яйца, без черупките :) Добавя се млякото със содата, чаена лъжичка сол, 100 г. натрошено сирене и половин чаша олио. След като всичко това се разбърка се добавят една чаша царевичен грис и чаша и половина брашно. Разбърква се отново :) Изсипва се в намаслена тавичка. Изпича се на 180 градуса във фурна с вентилатор. на 200 без вентилатор и на степен 3 в печка Раховец, без решетка. 

понеделник, 26 август 2013 г.

Ронлива баница

 Тази рецепта е от една книжка на майка ми. Не знам, как се казва, защото няма корици. Спомням си, че я купи когато се роди брат ми. Много е използвана. Мисля, че беше кухня за детето. Но не си спомням вече. Затова ще публикувам рецептата със снимки, а след това готовия продукт. Толкова много сме свикнали да готвим рецепти с картинки, че често забравяме старите готварски книги. Включете малко въображението си :))




Горната снимка я направи малкия :))) От същата книжка.


събота, 24 август 2013 г.

Мекици за денят на мекиците

Аз, Кокошката и другата птица от Щъркелово гнездо, обявяваме днес Ден на мекиците.
Ето моите бързи мекици:
Замесете твърдо тесто от две яйца, чаена лъжица сол, супена лъжица захар, супена лъжица сухо мляко, чаена лъжица сода угасена с лъжица оцет в 150 мл. вода. Брашно около половин килограм. От тестото се късат парченца колкото орех и се оформят на топче. Разточват се мекици дебели около 3 мм. Може да се разрежат на кръст и да се оформят малки мекици, но може и да ги оставите така. Изпържват се в силно сгорещено олио. Поръсват се с пудра захар или се поливат с мед.

Търсене в този блог