четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Намесник

 Това е тутманик с мас. Може да използвате и масло, но ще изгубите автентичният му вкус.
 Замесвате тесто от 350 мл. вода, половин кубче мая, чаена лъжица сол и захар, около половин килограм брашно за меко и еластично тесто.
 Тестото се разточва с дебелина около 1,5 см.. Намазва се с тънък слой мас, и се сгъва на плик. Разточва се отново, намаслява се.  Разпределя се плънката от 200 грама натрошено сирене и се прегъва по същия начин. Прехвърля се в намаслена тава с краищата надолу. Нарязва се с остър нож на правоъгълници.
 Втасва. Преди печене се намазва отново с мас. Изпича се на 180 градуса в фурна с вентилатор или на 200 без вентилатор.
  Интересна форма се получи :) А и снимките са вечерни. Но това не пречеше да се изяде :))
Да ви е вкусно и диетично :D

петък, 14 февруари 2014 г.

Кулинарно за романа "7 маслинови цвята" и ароматно руло с маслини

 В стил на Кокошарника може би е най - подходящо да представя панцанела. Но се въздържах.
 Първо доматите в този сезон не са ми любими и второ за тази книга трябва да сготвя нещо по сложно. Освен това мисля, че и на мен и на вас маслините са любими. Може да добавим цвят и вкус, и нещо нетипично. Мислих си за руло с
 Знаете ли, какво вълшебство е запръжката с моркови комбинирани с леко киселия вкус на зелени маслини. Да го направим!
 За тестото:
350 грама вода
1 чаена лъжица сол и захар
20 грама мая
2 супени лъжици зехтин
брашно за меко тесто
Може да използвате и готово тесто.
Един голям морков се настъргва и се запържва в 3 супени лъжици зехтин.
Нужни са ви и зелени маслини без костилки.
Разстилате тестото на омаслен или набрашнен плот.
Намажете с лъжица зехтин, разстелете запържените моркови, поръсете с мащерка, разпределете 100 грама зелени маслини.
Направете го както желаете. Може и повече маслини или по малко. Навивате и оформяте руло.

 Най добре се изпича в кръгла форма за кекс. Намаслявате формата слагате рулото намазвате го с разбит жълтък и поръсвате със зърна кимион и морска сол.
Оставете го втаса. Когато удвои обема си го поставете в студена фурна на 180 градуса.
Да ви е сладко! Честит празник! Днес е Свети Валентин. Хубав е този празник и Трифон също :) Мисля си, че е най добре първо да
обичате себе си. Тогава и любимите ви хора ще бъдат щастливи, ако истински ви обичат! И в тон с празника налейте си вино и се наслаждавайте както Самуела се наслаждава на виното, спокойствието и самата себе си! Завиждам и!

събота, 1 февруари 2014 г.

Некулинарно за романа на София Папазова "7 маслинови цвята"

 Писмо до приятелка

Знам, колко ти е трудно! Знам и че не виждаш изход. И аз изпадам в такива състояния. Искам да ти подаря нещо! Една книга, която е написана за мен, за теб. 
Когато ти е трудно, прочети я. Тя ще ти помогне да продължиш напред. И знам, че мъчно ще я започнеш. Но продължавай да я четеш! Мислиш си, че героинята няма твоите проблеми, но тя ще ти помогне да намериш начина да продължиш напред. Когато прочетеш книгата, ще разбереш, че само ти и единствено ти си най-важна! И че трябва да си егоист и да помислиш за себе си! Когато ти си щастлива, всички около теб ще са щастливи и доволни! Прочети я, скъпа приятелко! Защото се обичам, защото и теб обичам, и искам и ти да се обичаш!

 Фотография Саша Блис

Търсене в този блог