вторник, 9 ноември 2010 г.

Броколи с кюфтенца

 Доста недолюбван зеленчук от моя голям син. Но това ястие му допадна. Освен това става бързо.
 Правим малки кюфтенца от 250 грама кайма (смес) объркана с една супена лъжица грис и чаена лъжичка риган. Разпределяме 400-500 грама замразено броколи в намаслена тавичка. Между него полагаме кюфтенцата, отгоре начупваме около 200 грама сирене на по едри бучици и добавяме една глава лук нарязана на едро.
В подходящ съд разбиваме 4 супени лъжици брашно с половин литър прясно мляко, посоляваме и слагаме в микровълновата фурна на най висока степен за 3-5 минути. Следим да не кипне.
Когато поизстине фалшивият сос бешамел добавяме 4 яйца и чаена лъжичка джоджен. Заливаме продуктите в тавата с него. Отгоре поръсваме малко олио и обилно сусам и изпичаме в умерена фурна до зачервяване.
 Броколи купувам на глави, когато видя прясно и хубаво. Главата я измивам добре и я слагам за три минути в микровълновата фурна. Когато изстине накъсвам на розички, ползвам го веднага или го замразявам. Големите и едри стъбла, също замразявам и добавям в крем супи.
 Да ви е сладко!

12 коментара:

  1. Това определено ще се направи! И ние в къщи не долюбваме броколи, но така предложени ми изглеждат много вкусни:) Благодарско и хубав ден:))

    пп- замразеното броколи да е сварено, да?

    ОтговорИзтриване
  2. Да, трябва леко да се попари. Затова използвам микровълновата, по ми е лесно.Хубав ден и на теб :)

    ОтговорИзтриване
  3. О, аз обожавам броколи, но добре направени, което ще рече, че трябва да са с повечко масълце и добре осолени :))) За жалост любовта ми не е споделена от другите двама представители на семейството.
    Звучи много вкусно, Кате, ще се пробва, че вече се чудя какво да им готвя на моите диванета и въртя супи, лазаня, картофи, супи, лазаня, картофи :)))

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Тогава сложи мазнина в соса, че аз все я избягвам. Хубав ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, ние ги долюбваме броколите и тази идея ми харесва :)
    Странно правиш заливката - първо едно, после яйцата, но няма проблем и така ще опитам!
    И аз замразявам броколи и тези дни сложих!
    ПОздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Много ми допада тази идея, Катя!
    Обичам броколи, но още не съм замразила. Благодаря за рецептата и подсещането,
    поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Дани, Дияна поздрави и от мен и приятна есен!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, честит имен ден (малко със закъснение)
    Бъди здрава, много обичана и много радвана от петлите в кокошарника :)

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря Ина, да ти се връща!

    ОтговорИзтриване
  10. Зависи как са приготвени броколите, може наистина да бъдат много вкусни :)

    ОтговорИзтриване
  11. Така е, дано, този да е подходящ начин.

    ОтговорИзтриване
  12. Me encanta el sésamo tu plato se ve magnífico deliciosos,amiga te agrego a mi lista para que todos vean tus lindas recetas cariños ,nos vemos.

    ОтговорИзтриване

Търсене в този блог