сряда, 3 ноември 2010 г.

Яхния от зелени домати

 Често пренебрегван зеленчук е зеленият домат. Освен в туршии рядко се готви. Мога да ви уверя, че той се поддава много добре на печене, пържене и задушаване. Сготвен зеления домат, ще ви очарова с нежния си сладко кисел вкус. Има и такива като мен, дето си ги отглеждат на слънчевия перваз на терасата за доузряване. Вече обирам втора реколта, но има домати, които не се поддават, затова ги пържа оваляни в брашно като тиквичките, изпичам ги във фурната като патладжани и правя пастет от тях.
Рецептата, която ще ви предложа е много бърза и лесна.  В дълбок тиган се сипва 50 мл. олио да загрее. Около килограм зелени домати и един стрък праз се нарязват и добавят в тигана. Посоляват се и запържват леко. Добавя се супена лъжица червен пипер и се заливат с вода, която да покрие зеленчука. Оставя се да къкри, до извиране на водата. Преди да се махне от котлона се поръсва със сух джоджен.
По този начин се готвят с месо, с яйца, дори поръсени само със сирене са много вкусни.

26 коментара:

  1. От зеленият домат се прави и конфитюр

    ОтговорИзтриване
  2. Това е много интересно, а и щом е манджичка, брой ме е и мен за паница :)))
    Благодаря за идеите и чудесната рецепта, Кате!
    Ястието изглежда страшно апетитно!

    ОтговорИзтриване
  3. Тепърва откривам вкусовете на този домат :))

    ОтговорИзтриване
  4. Кате,
    много интересно ястие!
    Никога не съм приготвяла зелени домати /освен на туршия/. Страхотно е и ще опитам!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Русанка, мисля че няма да се разочароваш :)

    ОтговорИзтриване
  6. Кате,за първи път чета и виждам такава хитроумна и лесна идейка за постна яхния от зелени доматчета.Синът ми е вегетарианец и ума ми се вързва на панделка ,като умувам какво да му приготвя и същевременно да е ново и неопитвано.Ще я направя и от сега предвкусвам,че ще пожъна фурор.Мерси,за което!;)

    ОтговорИзтриване
  7. Сав, и аз се учудих колко лесно и вкусно става. Дори големият ми син, който не си пада много по зелените зеленчуци си облиза чинията. Дано да се хареса и у вас :)

    ОтговорИзтриване
  8. Не съм опитвала такава яхния...пропуск определено!
    Поздрави, Кате, експериментатор си и това ми харесва :)

    ОтговорИзтриване
  9. Моята баба зимата често готвеше такава яхния, и трябва да ви кажа че е много вкусна, става дори и с зелени домати от туршия.

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря за положителните коментари! Поздрави и приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Вкусный рецепт, который будет проверен.

    ОтговорИзтриване
  12. Катя,
    Чудесна рецепта -
    обикновено ги пържа, но твоят вариант ми хареса много.
    Благодаря,
    поздрав и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Катя, и аз тази година се загледах в рецептите със зелени домати, че получих едни даром, но и моите взеха да зреят докато се наканя :). Ако остане нещо недозряло ще изпробвам твоята рецепта. Мерси и хубава почивка!

    ОтговорИзтриване
  14. Много обичам всичко с домати, каквито и да са. И тази рецепта ще се изпробва в най-скоро време. Изглежда мноооого вкусно, много! :)

    ОтговорИзтриване
  15. weasell надявям се вече да сте пробвали. MIRJANA hvala!

    ОтговорИзтриване
  16. идеята е супер сега я готвя... ще направя и някои експерименти и ще ги споделя във Веселия готвач/www. receptite. com/

    ОтговорИзтриване
  17. Потърсих рецепта, но не намерих такава. Направих я по усет, на око; нарязах доматите, 2 моркова, 2 малки глави лук, 4-5 склиди чесан, сол, червен пипер и ги задуших в тенджера с вода.Накрая малко олио, брашанце, магданоз и джоджен. Страхотна е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Просто е трябвало да прочетете до край :) Радвам се, че ви е харесала.

      Изтриване
  18. Привет от едно преброено тази есен ново пиле в кокошарника! Супер стана яхнията, нямаше никаква забележка от домашните любимци с големите усти - особено с гарнитура от запържени в масло с чесън нарязани на тънко свински сърца :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Радвам се, че ви е харесала. Може да опиташ и със свинско. Мисля, че ще ви допадне.

      Изтриване
  19. А може ли да се сложи чесън , лук и малко захар?

    ОтговорИзтриване
  20. Попаднах на този сайт, търсейки неща, свързани с тематиката и трябва да поздравя собствениците! Чудесно систематизирана информация.
    Поздравления! Поздрави, Internet Magazini Team

    ОтговорИзтриване

Търсене в този блог