петък, 15 октомври 2010 г.

Лимонадени кифлички със сирене

 Тези кифлички са малко "менте", имитират наличие на яйце в тестото.( Не са по стандарт Стара планина.)  Защото им слагам лимонада - овкусител, оцветител и подобрител, без наличие на соя :)))
Замесвам тесто от четвърт кубче прясна мая, половин чаша от 250 мл. мляко и половин чаша лимонада, 4 лъжици олио, по чаена лъжичка сол и захар и около половин килограм брашно. Тестото втасва в намаслена купа и пак се измесва с още малко брашно. Плънката на кифличките е от 300 грама натрошено сирене смесено с един белтък и две лъжици олио.  За месенето използвах машината за хляб на програма за тесто, след втасването добавих брашно и пак пуснах програмата, като я прекъснах преди втасването. Тестото трябва да почине около 10-15 минути, преди да започне някакво оформяне. Това важи за всяко тесто - трябва да е леко отпуснато но не втасало преди оформянето.
На намаслен плот оформям кора от него с ръце, може да се използва и точилка.


Отрязвам триъгълник и завивам кифличката.



 Завитите кифлички се нареждат в намаслена тава или покрита с хартия за печене. Намазват се жълтък поръсват се със сусам, пулверизират се с вода и се оставят да втасат. Изпичат се в умерена фурна, до получаване на това:

Тук е мястото да похваля и ръжените хлебчета на Ина, и да и благодаря за рецептата! :) Много, много вкусни :)
И да ви покажа, моят съавтор в блога, който често пише с мама и без мама :)

16 коментара:

  1. Ах, Кате, чудесен оператор си имаш :)))
    Да ти е жив и здрав и да помага на мама при блогуването, ама с чисти ръчички :)))
    Кифличките ти ми обраха точките! Изглеждат прекрасно! Планувам ги и тях.

    Хубав и вкусен уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  2. Менте не менте изглеждат много вкусни тези кифлички! А на помошника ти ми иде да му нацелувам сладките бузки и малките кифлички (т.е ръчички):-))
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Менте били, хайде сега - в допустимите норми е :)
    Много сериозно работи сладура, все едно нечий живот зависи от това :)
    Много усмивки и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за положителните коментари! Оператора ги мята в устата на две хапки, нищо че са му малки още ръчичките :)

    ОтговорИзтриване
  5. Рецептите са ти прекрасни,а за помощника нямам думи...цяло съкровище! Нека винаги да те радва.

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, прекрасен помощник си имаш:)
    За невежи като мен колко е половин лимонада в милилитри, и колко още брашно добавяш втория път?
    Харесаха ми и искам да ги "спретна"
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Половин чаша от 250мл. мляко и половин чаша лимонада, ще допиша по отгоре. Не съобразих :) Брашното е за повторното измесване на тестото, зависи колко се е отпуснало при мен две три лъжици. Поздрави и от мен:)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря, Кате :)
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Интересна рецепта, Кате, поздрави !
    Малкия "лимонден човек" ме грабна с професионална позиция над клавиатурата :)))

    ОтговорИзтриване
  10. Кате,
    кифличките са много хубави и апетитни!
    А малкия помощник е голям сладур!
    Много целенасочено и задълбочено работи с клавиатурата!
    Да ти е жив и здрав и винаги да ви радва!
    Поздрави и хубава "лимонадена" вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Катя,
    Много апетитни кифлички, харесаха ми, рецептата - също.
    Чудесни сте -
    нацелувай малките ръчички на големия помощник.
    Много усмивки и щастие за всички ви, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ви! Малкият постоянно е нацелуван, за жалост батко му, вече не ми дава :) Спорна и усмихната седмица на всички :)

    ОтговорИзтриване
  13. Катя, много ми харесаха кифличките ти. Така пухкави! Тъкмо като за един малък помощник. Поздрави и хубави дни!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря Станимира! Симпатията е взаимна :)

    ОтговорИзтриване

Търсене в този блог