Тези кифлички са малко "менте", имитират наличие на яйце в тестото.( Не са по стандарт Стара планина.) Защото им слагам лимонада - овкусител, оцветител и подобрител, без наличие на соя :)))
Замесвам тесто от четвърт кубче прясна мая, половин чаша от 250 мл. мляко и половин чаша лимонада, 4 лъжици олио, по чаена лъжичка сол и захар и около половин килограм брашно. Тестото втасва в намаслена купа и пак се измесва с още малко брашно. Плънката на кифличките е от 300 грама натрошено сирене смесено с един белтък и две лъжици олио. За месенето използвах машината за хляб на програма за тесто, след втасването добавих брашно и пак пуснах програмата, като я прекъснах преди втасването. Тестото трябва да почине около 10-15 минути, преди да започне някакво оформяне. Това важи за всяко тесто - трябва да е леко отпуснато но не втасало преди оформянето.
На намаслен плот оформям кора от него с ръце, може да се използва и точилка.
Отрязвам триъгълник и завивам кифличката.
Завитите кифлички се нареждат в намаслена тава или покрита с хартия за печене. Намазват се жълтък поръсват се със сусам, пулверизират се с вода и се оставят да втасат. Изпичат се в умерена фурна, до получаване на това:
Тук е мястото да похваля и ръжените хлебчета на Ина, и да и благодаря за рецептата! :) Много, много вкусни :)
И да ви покажа, моят съавтор в блога, който често пише с мама и без мама :)
Замесвам тесто от четвърт кубче прясна мая, половин чаша от 250 мл. мляко и половин чаша лимонада, 4 лъжици олио, по чаена лъжичка сол и захар и около половин килограм брашно. Тестото втасва в намаслена купа и пак се измесва с още малко брашно. Плънката на кифличките е от 300 грама натрошено сирене смесено с един белтък и две лъжици олио. За месенето използвах машината за хляб на програма за тесто, след втасването добавих брашно и пак пуснах програмата, като я прекъснах преди втасването. Тестото трябва да почине около 10-15 минути, преди да започне някакво оформяне. Това важи за всяко тесто - трябва да е леко отпуснато но не втасало преди оформянето.
Отрязвам триъгълник и завивам кифличката.
Завитите кифлички се нареждат в намаслена тава или покрита с хартия за печене. Намазват се жълтък поръсват се със сусам, пулверизират се с вода и се оставят да втасат. Изпичат се в умерена фурна, до получаване на това:
Тук е мястото да похваля и ръжените хлебчета на Ина, и да и благодаря за рецептата! :) Много, много вкусни :)
И да ви покажа, моят съавтор в блога, който често пише с мама и без мама :)
Ще сготвим, набързо.
ОтговорИзтриванеАх, Кате, чудесен оператор си имаш :)))
ОтговорИзтриванеДа ти е жив и здрав и да помага на мама при блогуването, ама с чисти ръчички :)))
Кифличките ти ми обраха точките! Изглеждат прекрасно! Планувам ги и тях.
Хубав и вкусен уикенд :)
Менте не менте изглеждат много вкусни тези кифлички! А на помошника ти ми иде да му нацелувам сладките бузки и малките кифлички (т.е ръчички):-))
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
Менте били, хайде сега - в допустимите норми е :)
ОтговорИзтриванеМного сериозно работи сладура, все едно нечий живот зависи от това :)
Много усмивки и поздрави!
Благодаря за положителните коментари! Оператора ги мята в устата на две хапки, нищо че са му малки още ръчичките :)
ОтговорИзтриванеРецептите са ти прекрасни,а за помощника нямам думи...цяло съкровище! Нека винаги да те радва.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате!
ОтговорИзтриванеКате, прекрасен помощник си имаш:)
ОтговорИзтриванеЗа невежи като мен колко е половин лимонада в милилитри, и колко още брашно добавяш втория път?
Харесаха ми и искам да ги "спретна"
Поздрави!
Половин чаша от 250мл. мляко и половин чаша лимонада, ще допиша по отгоре. Не съобразих :) Брашното е за повторното измесване на тестото, зависи колко се е отпуснало при мен две три лъжици. Поздрави и от мен:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате :)
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Интересна рецепта, Кате, поздрави !
ОтговорИзтриванеМалкия "лимонден човек" ме грабна с професионална позиция над клавиатурата :)))
Кате,
ОтговорИзтриванекифличките са много хубави и апетитни!
А малкия помощник е голям сладур!
Много целенасочено и задълбочено работи с клавиатурата!
Да ти е жив и здрав и винаги да ви радва!
Поздрави и хубава "лимонадена" вечер!
Катя,
ОтговорИзтриванеМного апетитни кифлички, харесаха ми, рецептата - също.
Чудесни сте -
нацелувай малките ръчички на големия помощник.
Много усмивки и щастие за всички ви, Диана
Благодаря ви! Малкият постоянно е нацелуван, за жалост батко му, вече не ми дава :) Спорна и усмихната седмица на всички :)
ОтговорИзтриванеКатя, много ми харесаха кифличките ти. Така пухкави! Тъкмо като за един малък помощник. Поздрави и хубави дни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Станимира! Симпатията е взаимна :)
ОтговорИзтриване