понеделник, 11 октомври 2010 г.

Тиквеник "в собствен сос"

Много е лесен,  нежен и ароматен. Нужни са ни пакет кори от 400 грама, около килограм настъргана тиква, чаена чаша захар, 50 мл. и още малко олио.
Тиквата се смесва със захарта. Престоява около половин час. След това се изцежда от отделения сок. Към отцедената тиква се прибавя 50 мл. олио. Разбърква се добре.
Върху всяка кора прегъната на две се слага от плънката и се навива на руло.

Рулата се нареждат в тава намазана с олио или с хартия за печене. Заливат се с няколко тънки струйки олио.

Изпичат се на умерена фурна до кафяво.
Сокът отделен от тиквата се прецежда и се слага да заври. С него се залива  тиквеника. Завива се с кърпа. Ако успеете може да го сервирате охладен. Ако не, здраве да е :)
Да ви е сладко :)

14 коментара:

  1. Обожавам тиквеник, Кате!
    Твоят е много лесен, нежен и ароматен!
    Страхотен е!
    Поздрави и хубава есенна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, дано този модел да ви хареса:))

    ОтговорИзтриване
  3. E, няма начин да не ни хареса :)
    Наистина точната дума е сочен, както вече е казала Пепи!
    Приятна тиквена вечер :)

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен тиквеник, Кате :))
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудничък е!
    Май следобяд ще се занимавам с тикви ;)

    ОтговорИзтриване
  6. Здрасти Кате!
    Това с изцеждането на тиквата и смсесването на отцеденият сок с олиото е много интересно...
    Ние в къщи объркваме тиквата с канела, опехи и захар и я разпределяме върху корите... и когато ползваме готови кори (вместо домашно точени) казваме, че е "Мързелив тиквеник" :)
    Някои път ще пробвам твоя вариянт - интересен е!

    ОтговорИзтриване
  7. Ели, няма да съжаляваш :) за този тиквеник са най подходящи цигулките. Мария, не се смесва отцеденият сок с олио, а тиквата. Целта е тиквата да се раздели, защото се е смачкала от изцеждането, а и да не прибавям олио към всяка кора.
    В нашият край често правят тиквеник полят с захарен сироп с точени кори. Става невероятен :))

    ОтговорИзтриване
  8. Es un paste muy apetitoso y bonito!
    Felicidades y mil besos!

    ОтговорИзтриване
  9. Мерси, Кате,
    аз си избирам тази награда :-)
    доправиха ми се вашите рецепти с тиква и ще ги опитам непременно.
    Baci

    ОтговорИзтриване

Търсене в този блог