В сезона на патладжаните, ще представя една рецепта, която правя отдавна. Намерих я преди десетина години в едно списание, ястието беше със заглавие "Имамбаялдъ". Като млада булка реших да я пробвам, защото мъжът ми много ги обича. Рецептата е връткава, но резултата е чудесен.
Ястието е тежичко, и ако мислите да го ядете без хляб, вино или бира, просто се откажете. Рецептата:
Килограм патладжани, половин килограм телешка кайма или смес, две глави лук, в оригиналната рецепта пише връзка магданоз, но аз използвам готова подправка за месо, половин килограм домати ,брашно, сол, червен пипер, олио. За заливката три яйца и чаша мляко.
Патладжанът се поставя цял в нагорещена фурна. Целта е да омекне кожичката. Много се внимава да не се опече, а само леко да се опърли. Охлажда се и кожичката се обелва. Нарязва се на колелца, леко се посолява, за да може да се отцеди от горчивия сок. В четири лъжици олио се запържва лука, след това се добавя каймата, подправката за месо,настърганите домати и една лъжица червен пипер. Когато сосът е изврял наполовина е готов.
Отцеденият патладжан се овалва в брашно. В тиган с малко мазнина се запича. Трябва да заприлича на изпържен.
В тава или глинен гювеч се нарежда- ред патладжан, отгоре доматената смес, завършва се с патладжан. Аз правя половината с картофи, защото синът ми не обича патладжан.
Разбиват се три яйца с 300 мл. или една голяма чаена чаша мляко. Леко се посолява. Разпределя се върху мусаката.
Готви се на умерена фурна за около два часа, покрита с фолио или капак.
Вкусна е топла и студена.
Да ви е сладко!
Добре дошли в моя кокошарник. В него се разхожда една кокошка Катя. В истинският ми кокошарник е пълно с петли. В момента са трима – таткото и двете петлета. Затова реших да си основа виртуален кокошарник. Моля, заповядайте, разгледайте, но се пазете от кокошинките, че те кокошинките не на една кокошка са изяли главата. Въпреки това, надявам се, че тук ще ви хареса.
Това е за мен, както обичам мусака и патладжан, комбинацията сигурно е страшна!
ОтговорИзтриванеАз пък неотдавна срещнах рецепта за имамбаялдъ със... свинско месо :)))
Хубав ден :)
П.П. Снимките са много изкусителни
Благодаря Ина. Щом обичаш патладжан мисля, че ще ти хареса. Вкусна и усмихната вечер :)
ОтговорИзтриванеКате, обичам мусака с патладжани,
ОтговорИзтриванеа твоята е толкова апетитна :)
Поздрави!
Катя, рецептата наистина е връткава, но крайния резултат си заслужава труда :)
ОтговорИзтриванеСлънчев и усмихнат ден :-)
Благодаря ви! :)
ОтговорИзтриване:D sada vidim da obe volimo musaku !!:))
ОтговорИзтриване