четвъртък, 2 септември 2010 г.

Патладжанена мусака

 В сезона на патладжаните, ще представя една рецепта, която правя отдавна. Намерих я преди десетина години в едно списание, ястието беше със заглавие "Имамбаялдъ". Като млада булка реших да я пробвам, защото мъжът ми много ги обича. Рецептата е връткава, но резултата е чудесен.
 Ястието е тежичко, и ако мислите да го ядете без хляб, вино или бира, просто се откажете.    Рецептата:
Килограм патладжани, половин килограм телешка кайма или смес, две глави лук, в оригиналната рецепта  пише връзка магданоз, но аз използвам готова подправка за месо, половин килограм домати ,брашно, сол, червен пипер, олио. За заливката три яйца и чаша мляко.
 Патладжанът се поставя цял в нагорещена фурна. Целта е да омекне кожичката. Много се внимава да не се опече, а само леко да се опърли.  Охлажда се и кожичката се обелва. Нарязва се на колелца, леко се посолява, за да може да се отцеди от горчивия сок. В четири лъжици олио се запържва лука, след това се добавя каймата, подправката за месо,настърганите домати и една лъжица червен пипер. Когато сосът е изврял наполовина е готов.
  Отцеденият патладжан се овалва в брашно. В тиган с малко мазнина се запича. Трябва да заприлича на изпържен.
  В тава или глинен гювеч се нарежда- ред патладжан, отгоре доматената смес, завършва се с патладжан. Аз  правя половината с картофи, защото синът ми не обича патладжан.

Разбиват се три яйца с 300 мл. или една голяма чаена чаша мляко. Леко се посолява. Разпределя се върху мусаката.

Готви се на умерена фурна за около два часа, покрита с фолио или капак.
 

Вкусна е топла и студена.
  Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. Това е за мен, както обичам мусака и патладжан, комбинацията сигурно е страшна!
    Аз пък неотдавна срещнах рецепта за имамбаялдъ със... свинско месо :)))

    Хубав ден :)

    П.П. Снимките са много изкусителни

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Ина. Щом обичаш патладжан мисля, че ще ти хареса. Вкусна и усмихната вечер :)

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, обичам мусака с патладжани,
    а твоята е толкова апетитна :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Катя, рецептата наистина е връткава, но крайния резултат си заслужава труда :)

    Слънчев и усмихнат ден :-)

    ОтговорИзтриване

Търсене в този блог