понеделник, 19 април 2010 г.

За рибеният глад

 За любителите на риба и морски продукти, този глад е много познат. При липса на риба за спешно реагиране във фризера и консервата е риба. Консервата, ако е от риба, пак си е риба и успява да ни залъже.
 Отделно от това и Димитрана е виновна за всичко това с нейните изкушаващи и омайни предложения за малки хапчици, сандвичи и пици, каращи ме да преглъщам, като вълкът, който туко що е видял  житената питка.
  Моите хапчици-питчици не са много житени. Замесих тесто от 3/4 чаша кисело мляко с угасена чаена лъжичка сода, 1/4 олио, 2 жълтъка, щипка захар, кафяна лъжичка сол, 1 чаша пшенично брашно и 2 чаши царевично. Получава се много меко тесто.
За гарниране използвах разбитите на сняг 2 белтъка, объркани с отцедена консерва риба тон на парченца, щипка две босилек и нарязани листа от пресен лук.
 От тестото с мокри ръце се късат малки парченца, които се оформят на питчици върху постлана с хартия за печене тава. Отгоре се гарнират с белтъчната смес. Изпичат се на силна фурна.
 Добре се получиха, харесаха се. Но все пак, ще отида до магазинчето да наловя риба, за всеки случай :)

12 коментара:

  1. Звучи вкусно и сигурно е така.
    Ще идеш да наловиш рибка... как да не идеш, то трима мъже как се изхранват :)))

    Усмихната и спорна седмица ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  2. ама и рибка ли да ловим? Нали има кой да налови де :)

    Вкусно изглежда, Кате, мерси за предложението :)

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусно... беше :) :) Вече идва ред за нещо истинско, това ми беше съвсем недостатъчно. Слънчева и вкусна седмица :) :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много апетитно изглеждат тези хапчици.
    Как ми се прияде рибка. Ще пращам мъжо до магазина.
    Приятен и усмихнат ден:)

    ОтговорИзтриване
  5. Кате,
    много хубави, ще пробвам пълнежа и с твоето и с едно друго тесто. На колко градуса ги пече?

    Много свежа новата "премяна" на кокошарника ти :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Кокошарника имаше нужда от освежаване и варосване, че кокошинките са голяма напаст :);) Пекох ги на най високата възможна температура за да не изсъхне съвсем царевичното тесто, защото започва много неприятно да се рони.

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, честито нов кокошарник!
    А рибните хапки изглеждат много вкусни.Стахотно мезе за биричка!
    Хубава и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря Русанка! Лека и вкусна вечер:) :)

    ОтговорИзтриване
  9. Какъв ти кокошарник :
    такъв петел кукурига :)))

    Идеята е страхотна, Кате!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Изглеждат много апетитни и лесни за приготвяне:)

    ОтговорИзтриване
  11. Виноват :-)))

    А, да.. признавам си, че аз не съм от сериозните фенове на рибата и понякога рибата от консерва е повече от удовлетворяваща ;-)

    Катя, хапките са чудни станали и рецептата: и за тестото, и за плънката, намирам за интересна, лесна и вкусна. Браво!

    Поздрави сърдечни и пожелание за вкусни и усмихнати дни :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Кокошарник без петел е като апартамент без балкон :):) Дани, Милена, Димитрана благодаря ви! Слънчев и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване

Търсене в този блог