Мамалигата е цяло тайнство. Сигурно така е било за бабите и дядовците ми. Че те основно на нея са разчитали, когато са ги изгонили от Румъния, щото били българи. Позаселили се те в няколко села. И започнали да градят живота си наново. Затова на мамалигата разчитали и на дивите джанки, но това е друга история.
Та качамак знам ,че се прави много трудно, даже съм виждала как го бъркат с точилка. В съвремения свят на тайнства не разчитаме, опростяваме нещата. Затова я сготвих в микровълновата фурна. Точилка не използвах. нея я използвам за други готварски цели, също и като заплашителен елемент във възпитанието.
Рецептата е: литър вода и четири супени лъжици с връх царевичен грис. В подходящ съд се слага гриса и се залива с вода, добавя се сол около половин кафяна лъжичка и се вари на най-висока степен около половин час. От време на време се разбърква. Гъстотата е по желание. Ако много я сгъстите може да разредите с вода. Гарнира се по желание с масло, подправки, сирене ,кисело мляко, сладко, мед. Простичко ястие но вкусно.
Добре дошли в моя кокошарник. В него се разхожда една кокошка Катя. В истинският ми кокошарник е пълно с петли. В момента са трима – таткото и двете петлета. Затова реших да си основа виртуален кокошарник. Моля, заповядайте, разгледайте, но се пазете от кокошинките, че те кокошинките не на една кокошка са изяли главата. Въпреки това, надявам се, че тук ще ви хареса.
Моето семейство с удоволствие си го хапва на закуска :) Аз го варя, а отгоре, както и ти си направила, му добавям малко сгорещено олио с червен пипер - чинията просто грейва!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че ме подсети, утре сутрин няма да се чудя какво да приготвя за закуска(не че не е ден_за_изпълнение_на_желания_за_хапване всякакви:) )
Свекърва ми понякога приготвя качамак.Та го поръсва със сирене и отгоре има същата запръжка. Децата ми много го обичат.
ОтговорИзтриванеТвоят е станал много хубав!
Хубава и лека вечер Кате!
Кате, нали съм от Силистра, в къщи мамалигата си я обичаме:)Приготвяла съм я по най-различни начини, но в микровълнова фурна никога не съм я правила, ще пробвам и твоята рецептичка, изглежда много вкусна!Приятен уикенд!
ОтговорИзтриванеАз също не знаех за този начин на приготвяне, но реших да опитам и се получи. Отгоре качамака е с разтопено масло и шарена сол с червен пипер, избягвам запръжките заради малкия. Много се радвам, че ви е харесала рецептата! Поздрави и усмихнат ден :)
ОтговорИзтриване