петък, 21 май 2010 г.

Хлебчета с розмарин, чесън и орехи


 Хубавото на машината за хляб е, че тя меси, а ти се хвалиш, че ядете винаги прясно изпечен хляб, здравословен, с разни неща вътре.  Ами така е. Мога да меся, но предпочитам тя да я свърши тази работа. Казват че месенето е един вид СПА, но предпочитам глагола, а не процедурата. Затова агитирам всички мързеливи и обичащи да хапват, да си вземат такава машина.
 И тези хлебчета там ги измесих, става и на ръка. За тестото е необходимо чаша мляко, половин кубче мая, лъжица пармезан, едно яйце, по лъжица захар и сол и пет лъжици олио. Добавките са пресен розмарин, ядките на пет ореха, зелената част на два стръка чесън.

 Брашно за средно твърдо тесто, малко повече от половин килограм. За месещите на ръка продуктите за тестото и добавките се смесват. За имащите машина, добавките при сигнала. Брашното не го давам точно количество, защото наблюдавах и добавях при нужда.
 Тестото се оформя с намаслени ръце на голям фитил. От него се режат парчета.


Колкото по малко мачкате и притискате тестото, толкова по добре. Парчетата се слагат в тава  и леко се оформят.

 Не се стремим към идеални форми, все пак това е чара на домашния хляб. Пулверизираме обилно хлебчетата с вода, преди втасването, по време на втасването, преди печенето и след като ги опечем.

Чарът и красотата са две различни неща. И хубавите питки кучето ги яде :) :) :)

13 коментара:

  1. Катя,
    прекрасни хлебчета -
    розмарин, чесън и орехи, като че усещам ароамата им.
    Чудесни снимки,
    поздрав и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Много хубави питки си изпекла, Кате! В скоро време ще се пробват :)
    Интересно ми стана това с пулверизирането. Коричката хрупкава ли си остава или омеква?

    Много хубави и усмихнати почивни дни :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, Диана! Тони, пулверизирането помага да втасват бързо и равномерно, без да се ограничават от изсъхването на тестото. Коричката е по мека. Когато искам да е хрупкава, намазвам тестото с олио и тогава полверизирам по същия начин. Желая ви вкусни и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусни хлебчета, Кате!
    С розмарин, чесън и орехи...изкушаващо!
    Аз все още нямам машина за хляб, но крайно време е да си купя!
    Поздрави, Кате!

    ОтговорИзтриване
  5. Много ароматни и прекрасно изглеждащи хлебчета! Много пъти съм се изкушавала за машина за хляб, но все си намирам извинение да не си купя...страх ме е, че ще стана 100 кила. :))

    ОтговорИзтриване
  6. И аз имам машина за хляб, използвам я, но понякога ме домързява да я заредя. Но, наистина има предимства, четеш си книжка, а някой вместо теб меси:)
    Страхотни хлебчета, ще се пробват. Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  7. Русанка, Мария машината е неоценимо удобство. Разбира се в началото може и да се качат няколко килограма, но когато се свикне с хубавия хляб всичко се регулира :) Дани когато съм "забравила" да я заредя правя, замесвам там тестото, без да изчаквам края на програмата и правя плоска пита със семенца отгоре :) Вкусни и усмихнати празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Усещам аромата на тези хлебчета!
    Много е сладурска снимката с кученцето :)
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. goldy, благодаря! Приятен празник! :):)

    ОтговорИзтриване
  10. един награда на ние. http://gulasunguresc.blogspot.com/

    Katja, presupun, totusi ca stii si romaneste, de aceea iti scriu si asa: te asteapta la noi un premiu. :)
    Scuze daca n-am scris corect mai sus, am scris cum mi-a dat dictionarul. :)
    O zi frumoasa!!!:)

    ОтговорИзтриване
  11. харесва ми стила ти! дори и от попара можеш да направиш специално попадение!
    Чао

    ОтговорИзтриване
  12. Хе хе, че тя попарата си е специална :):)

    ОтговорИзтриване

Търсене в този блог