четвъртък, 20 май 2010 г.

Торта "Бъззззз"

 Сега, не съм толкова лоша, нито съм маниячка. Но малкият разбойник ме предизвиква, от един месец водим война. Във повечето битки ме побеждава, но все още не е спечелил войната.  Войната....със зеленчуците и месото..... Сега за битката със зеленчуците.
 Откакто видях при Дани рецептата за крем карамел с тиква, разбрах, че мога да прокарам зеленчуците под една или друга форма в някой сладкиш. Сезонът на тиквите премина, затова остана борбата с тиквичките. Време е за битка! Като е гарга, ще е рошава, като е тиквичка ще е в торта!
  Настъргах една средно голяма тиквичка.

 Карамелизирах две супени лъжици захар.
 Смесих захарта и тиквичката. Тук извадих скритата лимонка-два цвята бъз. Сложих я при тиквичката и захарта да "ароматоотделя", оставих ги на котлона докато се изпари водата от тиквичката. Извадих цветето и добавих половин литър мляко. Разтворих пакетче пудинг с два жълтъка и част от млякото. Сгъстих крема.
 В тава с пръстен начупих два пакета бисквити.

Изсипах отгоре крема и изравних. За завършване на вкуса -две лъжици лимонов сок,кората на половин лимон, две лъжици с връх пудра захар, за любителите на сладкото четири. Всичко това се разбърква и се излива върху крема. Отгоре се гарнира с кокосови стърготини.
Добре да отлежи в хладилник няколко часа. Тортата има нежен и свеж, леко кисел вкус. Аромата на бъз, карамел и лимон чудесно де допълва с вкуса на тиквичката и бисквитите.
  Малкият когато я хапваше потреперваше от кеф. И аз се кефих, спечелих още една битка,ще спечеля и войната :)

5 коментара:

  1. Кате, радвам се, че си спечелила битката :)
    Много добре ти е дошло на ум
    и си сложила различни аромати за маскировка :))
    Поздрави и ще продължиш да ни осведомяваш за успеха :)

    ОтговорИзтриване
  2. Катя,
    за пръв път пиша в блогът ти, но веднага ме впечатли свежото и интересно представяне на рецептата. Аз също правих импровизации на крем брюле с тиква и се получи много добре, можеш да го пробваш малкия. Дори става като детско десертче, а не толкова като брюле.
    Поздравявам те за спечелената битка и да бъдеш все така креативен военачалник :)
    Поздрави, Дани

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви Дани и Дани :) Най голямата битка засега е отбиването на малкия мъж, но за съжаление все още не съм я спечелила:) Ще се възползвам от идеята за крем брюле и нещо вътре:) Слънчев и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Много добре измислено, поздравления. Ние нямаме проблеми със зеленчуците, но на мама и се ядат разни такива работи и мисли да си направи. Пък ако остане за децата, ще хапнат и те :)

    ОтговорИзтриване
  5. И майките трябва да си хапват :) Слънчево и усмихнато лято!

    ОтговорИзтриване

Търсене в този блог