петък, 23 април 2010 г.

Качамак

 Мамалигата е цяло тайнство. Сигурно така е било за бабите и дядовците ми. Че те основно на нея са разчитали, когато са ги изгонили от Румъния, щото били българи. Позаселили се те в няколко села. И започнали да градят живота си наново. Затова на мамалигата разчитали и на дивите джанки, но това е друга история.
  Та качамак знам ,че се прави много трудно, даже съм виждала как го бъркат с точилка. В съвремения свят на тайнства не разчитаме, опростяваме нещата. Затова я сготвих в микровълновата фурна. Точилка не използвах. нея я използвам за други готварски цели, също и като заплашителен елемент във възпитанието.
 Рецептата е: литър вода и четири супени лъжици с връх царевичен грис. В подходящ съд се слага гриса и се залива с вода, добавя се сол около половин кафяна лъжичка и се вари на най-висока степен около половин час. От време на време се разбърква.  Гъстотата е по желание. Ако много я сгъстите може да разредите с вода. Гарнира се по желание с масло, подправки, сирене ,кисело мляко, сладко, мед. Простичко ястие но вкусно.

4 коментара:

  1. Моето семейство с удоволствие си го хапва на закуска :) Аз го варя, а отгоре, както и ти си направила, му добавям малко сгорещено олио с червен пипер - чинията просто грейва!
    Благодаря, че ме подсети, утре сутрин няма да се чудя какво да приготвя за закуска(не че не е ден_за_изпълнение_на_желания_за_хапване всякакви:) )

    ОтговорИзтриване
  2. Свекърва ми понякога приготвя качамак.Та го поръсва със сирене и отгоре има същата запръжка. Децата ми много го обичат.
    Твоят е станал много хубав!
    Хубава и лека вечер Кате!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, нали съм от Силистра, в къщи мамалигата си я обичаме:)Приготвяла съм я по най-различни начини, но в микровълнова фурна никога не съм я правила, ще пробвам и твоята рецептичка, изглежда много вкусна!Приятен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Аз също не знаех за този начин на приготвяне, но реших да опитам и се получи. Отгоре качамака е с разтопено масло и шарена сол с червен пипер, избягвам запръжките заради малкия. Много се радвам, че ви е харесала рецептата! Поздрави и усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване

Търсене в този блог