четвъртък, 1 септември 2011 г.

Кисели краставички


 До скоро не можех да ги правя - омекваха много бързо. Докато не разбрах Тайната - докато втасват трябва да са запечатани. Вече ги хапваме и лятото, и зимата благодарение на В..
 Нужни са ни краставички може и да са позасъхнали - още по добре. Един трилитров бъркан, три лъжици морска сол, семена от копър, няколко необелени и смачкани склидки чесън, лозови листа и две три люти чушки.

 Краставичките, чушките и склидките чесън се пущат в буркана, добавят се трите лъжици сол, и семената копър заливат се с вода, най - отгоре се поставят лозовите листа. Запечатват се добре, и се оставят на слънчево, но не пряко огрято място - аз ги слагам между саксиите на терасата. Стават за три - четири дни. Нужно е всеки ден да се разклащат.
 Ако се правят за зимнина в бурканите се добавят три лъжици водка или ракия.
И така, онагледила съм с какво се консумират, надявам се да ви стига акъла и да не си мислите че ще ги хапвате  с тази кратунка :)) А може и да вкусно :)

17 коментара:

  1. Вкусно,обаче без чесъна...аз така си правя лютите чушки и мога да изям цял буркан наведнъж... :)

    ОтговорИзтриване
  2. И без чесън става, Кате :) И аз обичам люти чушки ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Пръхх, това с чесъна и лютите чушки ме уби :))
    Но ти вярвам, че се получава нещо вкусно накрая :)

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, така ми се приядоха :))))
    Чудесна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  5. Чуднички са станали, браво, Кате!:-)))))

    ОтговорИзтриване
  6. А, Кате, ние бързо разбираме с какво трябва да ги хапваме, не бой се :)

    Аз им казвам на подобните "летни" и ги режа на кръгчета, половинът им е голям фен през лятото.

    Чудни са станали твоите!

    Хубави почивни дни на теб!

    ОтговорИзтриване
  7. traiana, благодаря! Ина и ако имаше един боб с наденица :)) Това ми е от селския манталитет :)) Дани, Мони, пак ще ги правя, че вече свършиха - три дена втасват и за три дена ги изяждаме :)) Хей, Пепчо сигурно по бързо стават на кръгчета, ще взема другите да ги закръгля :))) Слънчеви и усмихнати дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате,каква изненада и аз имам селски манталитет хахаха
    боб с наденица,краставички и люти чушлета с чесън-вкусотиййка:)
    Ще пробвам рецептата ти тази година за зимнина!
    Хубава малка събота:)И чудесен уикенд:)

    ОтговорИзтриване
  9. obojavam kiseli krastavi4kiii , bravo Kate

    ОтговорИзтриване
  10. Три лъжици водка или ракия се слагат в краставичките, ако са за зимнина. Други слагат вместо водка два аспирина. Най добре август и септември да се правят туршиите, когато са преминали най горещите дни. Но и сега става. В това време се правят маринованите краставички, а киселите за бърза консумация :)

    ОтговорИзтриване
  11. Аз съм тази, която те пита кога да купи краставичките :) Искам да ти кажа, че направих 12кг. краставички по твоята рецепта и вече са готови. Мисля си тези дни да купя още краставички да направя, защото са направо невероятни! Толкова вкусни краставички не бях яла от години! Благодаря за хубавата рецепта, Кате!!! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря за доверието Крис! Радвам се че са ти харесали :)

    ОтговорИзтриване
  13. Къде ще слагаш толкова ракия вътре...слагай аспирина,пък ракийката с готовите краставички после :)

    ОтговорИзтриване
  14. От аспирина ме боли корема. Три лъжици, Кате, като сиропче за кашлица :)))))

    ОтговорИзтриване
  15. Така приготвени краставичките трябва ли да се стерилизират бурканите?

    ОтговорИзтриване

Търсене в този блог