петък, 25 ноември 2011 г.

Сарми с прясно зеле

 Какво може да направите с една зелка - салата, манджа и сарми разбира се.
 Ами вземете една  средно голяма зелка и разделете листата. Може да ги бланширате в подсолена вода или като мен мързеливо да ги пуснете в МФ за малко с капак докато омекнат.

 За плънката ви е нужно 500 грама кайма каквато желаете, 300 грама ориз, 2 големи глави лук,  по супена лъжица чубрица и червен пипер, по кафяна лъжичка черен пипер и кимион.
Докато бланширате листата накиснете ориза в топла вода за половин час. Този метод го видях при Зори и разбира се, веднага го пробвах.
 Размесете ориза с каймата и подправките, ако каймата няма сол добавете чаена лъжичка.Сармите се завиват по стандартния начин. Аз от един лист правя три сармички, като отделям част от жилката. Може да се направят и по големи.

 Готовите сарми се нареждат в глинен гювеч, между тях се слагат два дафинови листа и черен пипер на зърна. Залива се с една консерва от домати в буркан тип Омния  и 100 мл. олио.
Гювеча се слага в студена фурна. Загрява се за 20 минути в силна фурна и след това се готви на 150 градуса за 2 -3 часа докато почти поемат течността.
 Вече готови се заливат с още 100 мл. олио и се запичат до зачервяване
Да ви е сладко!

11 коментара:

  1. Много вкусно изглеждат сармичките, Катя
    и как апатитно за завити и запечени...
    Чудесна рецепта,
    поздрави и хубав петък, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, страхотни сърми. Ще ги пробвам задължително :)

    ОтговорИзтриване
  3. Кате и аз ще ги пробвам!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Зоре, Кате, благодаря за доверието! Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, че вкусно изглежда! Не съм правила зелеви сарми с пресни листа, но пък трябва да опитам:) Запечени изглеждат още по-апетитно:)

    ОтговорИзтриване
  6. Es muy exquisito con repollo,acá le llamamos niños envueltos,una delicia,abrazos.-

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте, Катя! Рецептата изглежда страхотно и реших да опитам да я приготвя. Искам само да попитам плънката не се ли обработва топлинно преди да се завият сърмите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен3 юни 2016 г., 18:26

      Здравейте! Много ме радва, че сте решили да опитате рецептата. Плънката не се готви. Ориза се залива с топла вода за половин час, така набъбва леко. Водата се прецежда, ако има останала и се добавя към каймата и подправките. Успех! И да се похвалите :)

      Изтриване

Търсене в този блог