петък, 25 ноември 2011 г.

Сарми с прясно зеле

 Какво може да направите с една зелка - салата, манджа и сарми разбира се.
 Ами вземете една  средно голяма зелка и разделете листата. Може да ги бланширате в подсолена вода или като мен мързеливо да ги пуснете в МФ за малко с капак докато омекнат.

 За плънката ви е нужно 500 грама кайма каквато желаете, 300 грама ориз, 2 големи глави лук,  по супена лъжица чубрица и червен пипер, по кафяна лъжичка черен пипер и кимион.
Докато бланширате листата накиснете ориза в топла вода за половин час. Този метод го видях при Зори и разбира се, веднага го пробвах.
 Размесете ориза с каймата и подправките, ако каймата няма сол добавете чаена лъжичка.Сармите се завиват по стандартния начин. Аз от един лист правя три сармички, като отделям част от жилката. Може да се направят и по големи.

 Готовите сарми се нареждат в глинен гювеч, между тях се слагат два дафинови листа и черен пипер на зърна. Залива се с една консерва от домати в буркан тип Омния  и 100 мл. олио.
Гювеча се слага в студена фурна. Загрява се за 20 минути в силна фурна и след това се готви на 150 градуса за 2 -3 часа докато почти поемат течността.
 Вече готови се заливат с още 100 мл. олио и се запичат до зачервяване
Да ви е сладко!

11 коментара:

  1. Много вкусно изглеждат сармичките, Катя
    и как апатитно за завити и запечени...
    Чудесна рецепта,
    поздрави и хубав петък, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, страхотни сърми. Ще ги пробвам задължително :)

    ОтговорИзтриване
  3. Кате и аз ще ги пробвам!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Зоре, Кате, благодаря за доверието! Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, че вкусно изглежда! Не съм правила зелеви сарми с пресни листа, но пък трябва да опитам:) Запечени изглеждат още по-апетитно:)

    ОтговорИзтриване
  6. Es muy exquisito con repollo,acá le llamamos niños envueltos,una delicia,abrazos.-

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте, Катя! Рецептата изглежда страхотно и реших да опитам да я приготвя. Искам само да попитам плънката не се ли обработва топлинно преди да се завият сърмите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Много ме радва, че сте решили да опитате рецептата. Плънката не се готви. Ориза се залива с топла вода за половин час, така набъбва леко. Водата се прецежда, ако има останала и се добавя към каймата и подправките. Успех! И да се похвалите :)

      Изтриване

Търсене в този блог