Често пренебрегван зеленчук е зеленият домат. Освен в туршии рядко се готви. Мога да ви уверя, че той се поддава много добре на печене, пържене и задушаване. Сготвен зеления домат, ще ви очарова с нежния си сладко кисел вкус. Има и такива като мен, дето си ги отглеждат на слънчевия перваз на терасата за доузряване. Вече обирам втора реколта, но има домати, които не се поддават, затова ги пържа оваляни в брашно като тиквичките, изпичам ги във фурната като патладжани и правя пастет от тях.
Рецептата, която ще ви предложа е много бърза и лесна. В дълбок тиган се сипва 50 мл. олио да загрее. Около килограм зелени домати и един стрък праз се нарязват и добавят в тигана. Посоляват се и запържват леко. Добавя се супена лъжица червен пипер и се заливат с вода, която да покрие зеленчука. Оставя се да къкри, до извиране на водата. Преди да се махне от котлона се поръсва със сух джоджен.
По този начин се готвят с месо, с яйца, дори поръсени само със сирене са много вкусни.
Рецептата, която ще ви предложа е много бърза и лесна. В дълбок тиган се сипва 50 мл. олио да загрее. Около килограм зелени домати и един стрък праз се нарязват и добавят в тигана. Посоляват се и запържват леко. Добавя се супена лъжица червен пипер и се заливат с вода, която да покрие зеленчука. Оставя се да къкри, до извиране на водата. Преди да се махне от котлона се поръсва със сух джоджен.
По този начин се готвят с месо, с яйца, дори поръсени само със сирене са много вкусни.
Направена
ОтговорИзтриванеОт зеленият домат се прави и конфитюр
ОтговорИзтриванеТова е много интересно, а и щом е манджичка, брой ме е и мен за паница :)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеите и чудесната рецепта, Кате!
Ястието изглежда страшно апетитно!
Тепърва откривам вкусовете на този домат :))
ОтговорИзтриванеКате,
ОтговорИзтриванемного интересно ястие!
Никога не съм приготвяла зелени домати /освен на туршия/. Страхотно е и ще опитам!
Поздрави и хубав ден!
Русанка, мисля че няма да се разочароваш :)
ОтговорИзтриванеКате,за първи път чета и виждам такава хитроумна и лесна идейка за постна яхния от зелени доматчета.Синът ми е вегетарианец и ума ми се вързва на панделка ,като умувам какво да му приготвя и същевременно да е ново и неопитвано.Ще я направя и от сега предвкусвам,че ще пожъна фурор.Мерси,за което!;)
ОтговорИзтриванеСав, и аз се учудих колко лесно и вкусно става. Дори големият ми син, който не си пада много по зелените зеленчуци си облиза чинията. Дано да се хареса и у вас :)
ОтговорИзтриванеНе съм опитвала такава яхния...пропуск определено!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Кате, експериментатор си и това ми харесва :)
Моята баба зимата често готвеше такава яхния, и трябва да ви кажа че е много вкусна, става дори и с зелени домати от туршия.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за положителните коментари! Поздрави и приятен ден!
ОтговорИзтриванеВкусный рецепт, который будет проверен.
ОтговорИзтриванеКатя,
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта -
обикновено ги пържа, но твоят вариант ми хареса много.
Благодаря,
поздрав и хубава вечер, Диана
Катя, и аз тази година се загледах в рецептите със зелени домати, че получих едни даром, но и моите взеха да зреят докато се наканя :). Ако остане нещо недозряло ще изпробвам твоята рецепта. Мерси и хубава почивка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ОтговорИзтриванеМного обичам всичко с домати, каквито и да са. И тази рецепта ще се изпробва в най-скоро време. Изглежда мноооого вкусно, много! :)
ОтговорИзтриванеJako ukusno !!
ОтговорИзтриванеImam nagradu za tebe na mom blogu !!
weasell надявям се вече да сте пробвали. MIRJANA hvala!
ОтговорИзтриванеидеята е супер сега я готвя... ще направя и някои експерименти и ще ги споделя във Веселия готвач/www. receptite. com/
ОтговорИзтриванеБлагодаря. Дано да ви допадне!
ИзтриванеПотърсих рецепта, но не намерих такава. Направих я по усет, на око; нарязах доматите, 2 моркова, 2 малки глави лук, 4-5 склиди чесан, сол, червен пипер и ги задуших в тенджера с вода.Накрая малко олио, брашанце, магданоз и джоджен. Страхотна е!
ОтговорИзтриванеПросто е трябвало да прочетете до край :) Радвам се, че ви е харесала.
ИзтриванеПривет от едно преброено тази есен ново пиле в кокошарника! Супер стана яхнията, нямаше никаква забележка от домашните любимци с големите усти - особено с гарнитура от запържени в масло с чесън нарязани на тънко свински сърца :)
ОтговорИзтриванеЗдравей! Радвам се, че ви е харесала. Може да опиташ и със свинско. Мисля, че ще ви допадне.
ИзтриванеА може ли да се сложи чесън , лук и малко захар?
ОтговорИзтриванеПопаднах на този сайт, търсейки неща, свързани с тематиката и трябва да поздравя собствениците! Чудесно систематизирана информация.
ОтговорИзтриванеПоздравления! Поздрави, Internet Magazini Team