петък, 15 юни 2012 г.

Шоколадов кекс с вишни

Този кекс е достатъчно шоколадов, за да притъпите глада за какао, плодов за да успокоите съвестта си и траен, за да хапвате цяла седмица. Освен това се запазва сочен, има различен вкус, когато е студен и когато е със стайна температура. Може да го гарнирате със сладко, мляко, сладолед, пресни плодове и ядки.
Необходими продукти:
2 яйца
1 ч.ч. захар
1\2 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
5 с.л. какао
1 бакпулвер
1 ч.ч. почистени от костилките вишни
 Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, постепенно се  добавя олиото. Добавят се вишните. Сухите съставки се смесват и прибавят към сместа. Получава се много гъсто кексово тесто. Разпределя се в намаслена форма за кекс и се оставя за половин час на стайна температура. Изпича се в загрята фурна на 180 градуса на долна решетка с вентилатор или на 200 без. До суха клечка. Отгоре може още топъл да се намаже с масло, може да се залее с шоколад, поръси с пудра захар или да се остави така.
Да ви е сладко!

9 коментара:

  1. Aми какво друго да кажа Кате ,освен една дума-съвършенство!Комбинацията е перфектна,за което те поздравявам!Лек и спорен петък:)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Милена! Слънчев и усмихнат :))

    ОтговорИзтриване
  3. страхотен е наистина, снощи го направих,само че с череши(понеже нямах вишни)

    ОтговорИзтриване
  4. Радвам се, че се е получил! Благодаря за доверието!

    ОтговорИзтриване
  5. Me encanta con cerezas esperaré el tiempo para hacer esta receta me gustó,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  6. тази вечер пробвах да направя този кекс,но не се получи-"Изпича се в загрята фурна на 180 градуса на долна решетка с вентилатор или на 200 без. До суха клечка." Какво означава това до суха клечка? не е ли времето добър ориентир и то при приготвянето на сладкиш....с смисъл....да кажете кекса се пече еди колко с минути на еди колко си градуса...с това ДО СУХА КЛЕЧКА не става ясно за какъв период от време трябва да се пече кекса...аз след 30 мин печене на 180 градуса загрята фурна боцнах кекса с клечка,която излезна суха,извадих кекса и след 5 мин когато вече беше студен се оказа,че кекса е все още НЕдопечен,колкото и странно да звучи...нарязах го на малки парчета,които ще се опитам да доизпека като малки бисквитки във фурната...дано се получи

    ОтговорИзтриване
  7. Съжалявам, че не се е получил. Точно до суха клечка се пече. Кексът не е сух, а леко влажен. Може би не ти е допаднал. Дано на бисквитки да го хапнете :))

    ОтговорИзтриване
  8. На моята фурна 30 минути е малко поне за 40 се изпича.

    ОтговорИзтриване

Търсене в този блог