петък, 4 септември 2009 г.

Хляб с овесени ядки и грис
Преди няколко месеца се сдобих с машина за хляб. Нищо особенно не е, най обикновена машинка с казанче бъркалка и реотан. Започнах да ровя в интернет за рецепти. Чичко Гугъл бълваше и бълваше. Опитах доста от тях някои сполучливи други пълен провал. Направих доста хлебчета с вид и твърдост на тухла. Можех да вляза с тях в ръкопашен бой или да ги използвам за бомби в някоя съвременна война. Докато не открих идеалното съотношение-1:3и1/3. Една част вода три части и малко отгоре брашно. Колко малко? Някъде около една трета но всичко зависи от брашното.
В този ред на мисли днес реших да направя хляб с овесени ядки. Често правя такъв хляб като замествам едната част от брашното с ядки. Но понеже става по малък днес реших да добавя още една съставка а именно пшеничен грис. Получи се така: една част вода, една част овесени ядки, една част грис и една част и малко отгоре брашно. При моята машинка редът на поставяне е такъв:
половин кубче мая за хляб
1 част вода
1 част овесени ядки
1 част пшеничен грис
1 и1/3 част брашно
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
и когато започне да става на топка тестото добавям в казанчето малко олио- но това не е задължително. Получи се доста добре. Пак ще го правя.

5 коментара:

 1. Много интересен хляб! Ще го пробвам, макар много в тестата да не ме бива.
  А как ми се прияде диня с българско сиренце и хлебче...

  ОтговорИзтриване
 2. Сигурна съм, че ще имаш добър резултат :):):)

  ОтговорИзтриване
 3. Благодаря за рецептата, Катюшке :) Малко е по-бедно моето хлебче, щото мързелът ми е голям :))
  Много е вкусничко :)
  Лек ден

  ОтговорИзтриване
 4. И аз пробвах рецептата:)Хлябът ми не се надигна(въпреки половината кубче мая),но на вкус е това,което очаквах.Благодаря за идеята.

  ОтговорИзтриване
 5. Хлябът не се надига, когато е повече брашното. Следващия път, ако ползваш същото брашно, го намали малко.

  ОтговорИзтриване

Търсене в този блог