понеделник, 24 януари 2011 г.

Супа от пиле и без пиле

 Сещате ли се за онази приказка, в която един гладен хитрец прави супа от камъчета? Е, при тази рецепта в ролята на камъчетата ще бъде пилето :)
 Сега ще се вмъкна аз, в ролята на хитреца.
Такаа... Вземам пилешко месо и го сварявам, обезкостявам и отделям от бульона. 
 Нарязвам два картофа, една пиперка, глава лук и морков на кубчета. В дълбока тенджера сипвам малко олио и добавям зеленчуците. Когато започнат леко да цвърчат изсипвам една чаша доматен сок. Така не се пържат, а задушават.
Накрая трябва да останат без течност и да има съвсем лек нагар по дъното на тенджерката. Прибавяте половин чаена лъжичка червен пипер, разбърквате и добавяте прецедения бульон. Идва ред на камъчетата.... пардон, пилето. Сварете до готовност зеленчуците. Докато ври супата сложете фиде и някаква зелена подправка-целина, магданоз, девисил. 
 Когато е готова се маха от котлона. Трябва да престои в покой около 15 минути. През това време се разбива добре с телена бъркалка едно яйце. След като супата е леко изстинала, се прибавя по малко от горещата течност и се разбърква енергично с телта. Целта е яйцето да се пресече, но да бъде на съвсем малки частици. Добавя се няколко пъти, така че сместа с яйцето да стане толкова гореща, колкото супата. Изсипва се  в тенджерата, разбърква се и супата е готова.
  Заливането на зеленчуците с доматен сок или консерва при задушаване "откраднах" от една баба, на която често гостувах. А застройката с яйце знам от моята баба, само че тя добавяше и лъжица оцет към яйцето.
Да ви е сладко! И да живеят бабите!

6 коментара:

  1. Кате, има-няма пиле, много добре звучи супата :) Пък и по мой вкус - със застройка :)
    Пак те нямаше много време. ПОздрави и хубава седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна пилешка супа! Поздрави, Катя!!!

    ОтговорИзтриване
  3. О, да, това ми харесва. Вече почти намразих пилешкото, но пилешко бульонче и много зеленчуци не отказвам.
    Хубава вечер, хитрушке Катюшке :)

    ОтговорИзтриване
  4. Una rica sopa especial para mi que emencantan calientes o frías y con esos vegetalñes tan ricos que sabrosa debe estar.abrazos y bendiciones.

    ОтговорИзтриване
  5. pipi, давай! Пепчо, Цветанка, Ина, благодаря за положителните коментари! ROSITA VARGAS, disfrute! Gracias! Ползотворна и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване

Търсене в този блог