сряда, 13 юни 2012 г.

Постни сарми с лозови листа

 Мога да ги хапвам за закуска, обяд и вечеря. Обичам всякакви ястия с лозови листа.
  Така ги готвеше майка ми, която вече я няма. Ще публикувам нейни рецепти в секция "майчини гозби"
 Необходими продукти:
1\2 ч.ч. ориз
1\2 ч.ч. булгур (пшеничен)
1 голяма глава лук
100 мл. олио
100 гр сирене
3 яйца
1 с. л. червен пипер
1 ч. л. черен пипер
1 с. л. непълна сол
по връзка джоджен и копър
30-40 лозови листа бланширани, стерилизирани или замразени...
 Ориза и булгура се запържват в олиото. Когато започнат да се делят зрънцата се добавя лука, черният пипер и солта. Разбъркват се няколко пъти и се добавя червения пипер, веднага след разбъркването изливате чаша и половина вода. Когато сместа поеме водата се оставя за малко да изстине. След това се добавят накълцаните зелени подправки, натрошеното сирене и яйцата. Разбърква се и с тази смес се пълнят лозовите листа.
 Нареждат се плътно в  тенджера, налива се внимателно вода, която трябва да е на два пръста над сармите. Поставя се обърната чиния върху тях, майка ми поставяше и камък върху чинията. Този камък използваше само при варене на сарми :)
 Когато заврат сармите котлона се намалява, за да къкрят до готовност. Гарнират се с кисело мляко.
 В практиката ми при варене на сарми освен в тенджера с вода по класическия начин, съм ги варила по няколко други начина, без чиния отгоре :
 В тенджера под налягане, на тази доза добавям 3 и 1\2 ч.ч.вода. Вари се до завиране и се досготвя на остатъчна топлина на котлона.
 В микровълнова фурна, спазва се правилото за два пръста вода отгоре. Ако сложите по малко рискувате ориза на горния ред да  остане суров и запечен. Готвят се за 20-30 минути на силна фурна.
 В глинен гювеч в фурната, с два пръста вода и капак отгоре. Ако желаете накрая може да махнете капака и да запечете леко. Тук вече готвенето зависи от вашето време. Може на силна фурна за час и половина два. Може при завирането да намалите фурната и да готвите до готовност, за по дълго време.
Да ви е сладко!

искам да разбера, защо снимките в блога понякога се виждат като раирани цветни правоъгълници

6 коментара:

  1. Катя,изненадах се от присъствието на сирене в рецептата,но съм сигурна че ще ни допадне резултата,така че ще се възползвам от прекрасното ти предложение!Чудесна рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Милена, може и с повече сирене, ако желаеш. Благодаря!

      Изтриване
  2. Съболезнования, Кате!
    Лозови листа и аз обичам, но май най-често пълнени с кайма.
    Интересни са тези сарми, а щом имат и сирене - задължително трябва да се опитат.
    Прегръдка и :) Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате мамините гозби са най хубави и най скъпи.
    Тези сърмички изглеждат божествено.Така ги харесвам постни.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване

Търсене в този блог