понеделник, 16 ноември 2009 г.

Мусака със прясно зеле

Тази мусака отдавна ми е в главата, но все нещо ми пречеше да я направя. Но тази неделя реших да я сготвя. Продуктите за нея са: половин зелка, 1 голяма глава лук, 1 чаена чаша ориз, 1 буркан консервирани домати, 1 литър прясно мляко, половин килограм кайма смес, 4 яйца, чубрица, черен пипер, кимион, сол, малко брашно, червен пипер, олио.
 В тиган се сипва около 50 мл. олио, след като се загрее се добавя нарязаният на кубчета лук.  Когато лукът стане прозрачен, се добавя една чаена лъжица червен пипер и веднага след това смесената кайма с доматите. Когато сместа изври наполовина се добавят подправките чубрица, черен пипер и малко кимион. След пет минути се маха от котлона.
 През това време зелката се накълцва и се слага в по голяма тава където ще се готви мусаката. Добавя се измития ориз и побългареният сос болонезе. Прибавя се половин литър прясно мляко и сол. Всичко това се обърква добре и изравнява, покрива се с фолио или капак. Пече се на умерена фурна до готовност на зелето около час, час и половина.
Със сгъстеното мляко с малко брашно и яйцата се прави заливка за мусака. Готово ястие се залива и се допича в фурната без фолио до образуване на коричка.
 Доволна съм, че се престраших и я направих. Честно казано най-много се притеснявах от комбинацията зеле и прясно мляко. Но вкусът приятно ме изненада. Млякото беше предало една кадифена нотка на иначе по острия вкус на зелето. И занапред ще я правя, всички много я харесаха.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог