вторник, 8 декември 2009 г.

Вкусен шаран

 В този блог съм решила да слагам рецепти, които са интересни, вкусни и лично изпитани и подобрени от мен. Затова за приготвяне на този шаран, ще пиша сега, а не преди Никулден. Но шаран или друга голяма риба по този начин може винаги да се направи.
 Аз не съм любител на шарана, по точно не ми допада неговата мазнина. През годините се опитвах да го правя по различен начин, за да намеря рецептата, която ще ми допадне най-много.  Опитах задушен, пържен, печен на скара. В тесто също опитах, но се оказа неудачен избор поне за моя вкус. Най ми допадна приготвен на скара, но там трябва да се внимава за равномерното изпичане, а шарана е голяма риба.
 Не че не харесвам шаран, но това е рибата с която имах доста комична и ужасяваща ситуация. Когато за първи път ми се наложи да чистя шаран, след срязване на коремчето и опита ми да извадя вътрещностите му, бях потресена след като си отвори устата. Помислих си, че въпреки, че е стоял през ноща в хладилника, все още е жив и му причинявам ужасно мъчение. След това здравия разум си дойде на мястото, и  имаше риба за вечеря.
 Сега вече знаех че, при почистване, шаранът си отваря устата. Затова с бистър ум забърках една смес за мариноване, препоръчана от моята приятелка Лили. За основата са необходими равни части горчица и соев сос, но понеже е за риба добавих лъжица сух девисил и чесън, щипка кимион и малко олио. Всичко се разбива с вилица. Избрах тази марината защото е каша и полепва добре по рибата.
 Рибата не е нужно да се маринова много, след половин час може да се пече.
 Начинът на печене го взех от един сайт. Отдолу тавата на фурната с течност,  аз сложих бира в началото с няколко дафинови листа, по време на печенето доливах с вода, няма да хабя бирата я :)) Отгоре решетката на фурната с шарана, и толстолоб сложих за всеки случай. Решетката предварително я загрях и намаслих.
 Пекох около два часа на фурна без вентилатор на най-висока степен. След печене час и половина от едната страна обърнах рибата. Докато я пекох, виждах как мазнината от рибата се оттича долу в тавичката и имах предчуствието, че този път съм улучила начина.
 Сега разбрах че шаранът е много вкусна риба.

4 коментара:

 1. Браво, сега трябва пак да ходя до магазина да си купувам пак риба , за да изпробвам тази рецепта ! Много добре изглежда :) Лили

  ОтговорИзтриване
 2. Заслужава си, човек да се поразходи:)

  ОтговорИзтриване
 3. и поради тези подправки,аз си купих пъстърва... :)))

  ОтговорИзтриване
 4. Вкусен е, а удоволствието от риболова му е много по-голямо.
  Риболов на шаран

  ОтговорИзтриване

Търсене в този блог