четвъртък, 23 декември 2010 г.

Рула от пангасиус

 Отдавна не съм писала тук, но имах други ангажименти. Първо искам да се похваля, че най младият човек от семейството вече не е кърмаче. За компенсация показа всичките си магарешки номера. Това малко торнадо, подтичва от стая в стая и "прави геройски бели". Добре, че батко му го гледа, когато няма да учи, за да има мама малко спокойствие. Сега е един такъв момент.
 На тази рецепта най после и дойде времето. Досега съм срещала само замразен пангасиус, често  с доста "глазура". Затова го оставям да се размрази добре, например от вечерта. След това  го отцеждам от останалата вода върху домакинска хартия. Ако се пропусне бавното размразяване и отцеждането, когато печете пангасиуса, ще пусне доста вода и вместо печен ще е варен.
 Така оформените филета се посоляват и поръсват с черен пипер. Върху тях се поставя плътно тънко нарязана пушена шунка или немазен бекон.Върху рибката  се разпределя нарязан лук, маслини без костилки и парченца кашкавал.


Филетата се навиват с плънката  и се слагат в намазнена тавичка с края надолу. Изпичат се в умерена фурна до зачервяване.

 Последният път когато правих по този начин пангасиус го гарнирах с печено кисело зеле.
Така приготвено зелето се ползва като самостоятелно ястие, като гарнитура и като заготовка за зеле с ориз. За последното само се добавя ориз и вода.
Една кисела зелка се нарязва и кисне около час във вода. След това добре се изцежда, поставя се в тавичка, нарязва се една глава лук по желание, и се залива с 100 милилитра олио. Разбърква се с една лъжица червен пипер, слага се в умерена фурна. Изпича се до зачервяване. Ние го харесваме препечено.

Иска ми се да направя още една публикация преди Коледа, но не знам какви планове има малкият човек. Затова сега ви пожелавам весели празници, много любов и усмивки!

6 коментара:

  1. Мерси, Кате,
    Хубави Коледни празници и на теб!
    Живи и здрави и вие, и момчетата, пък тук - когато можеш :)

    ОтговорИзтриване
  2. О, малкият юнак голям плановик ще излезе :)))
    Весели празници и на вас, Кате :)
    Много подаръци под елхата и по-малко пакости, че знам какво е - понякога излизам извън релси, затова и пожелавам на кротките дечурлига повече пакости да правят, за да видят майките какво е :)) Твоето явно не от тази група, тъй че ще се смиля над теб :))
    Прегръдки и още много вкусни гозби :)

    ОтговорИзтриване
  3. Досега не съм коментирала, въпреки че отдавна преглъщам и се възхищавам на вкусотиите ти. Браво за вкусната идея за рибката! А от мен /като мама на две торнада с 13 години разлика/ една идея-удвоените джобни за голямото торнадо правят чудеса! А пък ако му напишеш едно-две домашни по литература...направо ти е роб:))) Весели празници и живи-здрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Se ve como el pescado nuestro que se llama congrio,se ve rico el menú,te felicito por tu blog y te deseo Feliz Navidad junto a tu familia,cariños y muchas bendiciones.

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравления,Катя -
    за теб и малкото, вече голямо човече!

    Вълшебна нощ и щастлива Коледа!
    Топлина и здраве, късмет и благоденствие!
    Сърдечни пожелания, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви мили дами! Весело посрещане на Коледа! Бъдете здрави и щастливи и много обичани!

    ОтговорИзтриване

Търсене в този блог