вторник, 15 май 2012 г.

Кулинарно за "Тънкости на приготвянето" или Охлюви по бургундски

  И така, героите от книгата "Тънкости на приготвянето", за които ви попитах в предишната публикация са охлювите. Хапвала съм охлюви събирани от поляни, но много по вкусни са тези от гората. Знаете ли, че когато се задава суша охлювите се катерят нагоре по дърветата.
  Сега времето е дъждовно, имам си и гора, затова разполагам с много материал. А и отдавна се канех да направя Охлюви по бургундски.  В книгата рецептата е "Охлюви с бургундско вино", аз използвах червено вино селско производство.
 Според рецептата охлювите се слагат в тенджера със студена вода с морков, лук, дафинов лист, корен от магданоз и сол. Варят се четири - пет часа на слаб огън. Оставят се да изстинат във водата. Месото се отделя от черупките, като се почиства крайната тънка черна част.
За нашата рецепта са ни нужни 30 почистени охлюва и техните черупки.
 Охлювите се заливат с подсолената вода от варенето, една чаша вино и малко мащерка и се варят половин час на среден огън.
 През това време две главички ситно нарязан лук и една склидка чесън се запържват в две лъжици от двеста грама масло.Когато снемете от огъня добавете две лъжици ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер на вкус и смесете с останалото масло.
  Намажете черупките отвън с олио. Поставете във всяка от тях по половин чаена лъжица от маслената смес, поставете отгоре охлюв и запечатайте с още масло. Поставете напълнените охлюви в плитък съд с дебел слой морска сол. Поставете охлювите в солта, целта е да се задържат изправени докато се пекат. Изпичат се на 220 градуса в загрята  фурна за 5 -8 минути.  С какво се гарнират, ще разберете от книгата "Тънкости на приготвянето". Освен тази, има още вкусни и интересни рецепти, които мисля да направя, когато се сдобия с "материал".
 Охлювите приготвени по този начин са учудващо вкусни!  Продължителното варене на слаб огън, ароматните подправки, обгръщането на всяка ядка в масло и изпичането в малкия обем на черупката предават крехкост и сочност на месото.
 Деница, благодаря за чудесната рецепта!


 Да ви е сладко!

9 коментара:

  1. Съвсем вярно, Кате! Охлювите, приготвени така са уникално вкусни! Гарнират се с чаша студена бира или вино :))
    Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  2. Хехе гарнитурата е опияняваща, ще те послушам при следващия дъжд :)))

    ОтговорИзтриване
  3. много ги обичаме, свекър ми е ненадминат майстор, само дето не запържва плънката май :)

    ОтговорИзтриване
  4. И на мен ми станаха любими :)

    ОтговорИзтриване
  5. Никога не съм яла охлюви не мога да се престраша.:)
    Дано някой ден ми се отдаде да хапна ,защото казват всички ,че са вкусни. Твоите изглеждат много апетитни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. И аз не съм опитвала, Кате, но в двора имам с кофи....набирам доброволци! Комшийката ги готви с ориз и казва че са страхотни!

    ОтговорИзтриване
  7. Ох, обичам охлюви, но нямам къде да събирам :)
    Освен да отскоча до Пепеляшка :)
    А твоите, Кате са чудесни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Много обичам охлюви, твоите са чудни!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  9. Зиче, трябва да се престрашиш, поне ще знаеш дали ги харесваш или не. Пепеляшке, ти ме учудваш, вземай една кофа охлюви и ги слагай в тенджерата :))) Дани, Лети благодаря! Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване

Търсене в този блог