вторник, 15 май 2012 г.

Кулинарно за "Тънкости на приготвянето" или Охлюви по бургундски

  И така, героите от книгата "Тънкости на приготвянето", за които ви попитах в предишната публикация са охлювите. Хапвала съм охлюви събирани от поляни, но много по вкусни са тези от гората. Знаете ли, че когато се задава суша охлювите се катерят нагоре по дърветата.
  Сега времето е дъждовно, имам си и гора, затова разполагам с много материал. А и отдавна се канех да направя Охлюви по бургундски.  В книгата рецептата е "Охлюви с бургундско вино", аз използвах червено вино селско производство.
 Според рецептата охлювите се слагат в тенджера със студена вода с морков, лук, дафинов лист, корен от магданоз и сол. Варят се четири - пет часа на слаб огън. Оставят се да изстинат във водата. Месото се отделя от черупките, като се почиства крайната тънка черна част.
За нашата рецепта са ни нужни 30 почистени охлюва и техните черупки.
 Охлювите се заливат с подсолената вода от варенето, една чаша вино и малко мащерка и се варят половин час на среден огън.
 През това време две главички ситно нарязан лук и една склидка чесън се запържват в две лъжици от двеста грама масло.Когато снемете от огъня добавете две лъжици ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер на вкус и смесете с останалото масло.
  Намажете черупките отвън с олио. Поставете във всяка от тях по половин чаена лъжица от маслената смес, поставете отгоре охлюв и запечатайте с още масло. Поставете напълнените охлюви в плитък съд с дебел слой морска сол. Поставете охлювите в солта, целта е да се задържат изправени докато се пекат. Изпичат се на 220 градуса в загрята  фурна за 5 -8 минути.  С какво се гарнират, ще разберете от книгата "Тънкости на приготвянето". Освен тази, има още вкусни и интересни рецепти, които мисля да направя, когато се сдобия с "материал".
 Охлювите приготвени по този начин са учудващо вкусни!  Продължителното варене на слаб огън, ароматните подправки, обгръщането на всяка ядка в масло и изпичането в малкия обем на черупката предават крехкост и сочност на месото.
 Деница, благодаря за чудесната рецепта!


 Да ви е сладко!

вторник, 8 май 2012 г.

Некулинарно за "Тънкости на приготвянето"



Фотография © Галя Йотова



 Беше ми любопитна кулинарната част. Започвайки да я чета, преминах през съдържанието и видях че рецептите са в края. Очаквах да е поредната захаросана и претенциозна книга учейки ни как да живеем, как да мислим, на всичкото отгоре и как да готвим.   Реших да започна отначало, издателство „Скалино“ досега не ме е подвеждало, но все пак имах едно наум.
 Прочетох я за един следобед, чак вечерта  погледнах рецептите.   Отдавна  не бях попадала на толкова истински  български текст.  Въпреки че не е типичната кулинарна книга,  все пак биха я харесали тези, които обичат да хапват или готвят.
 „Тънкости на приготвянето“ не е за  хора,  които не могат да приемат,  че млякото идва от вимето т. е. циците на крави и други преживни.  Месото на трапезата  е от трупове на животни.  Няма да обяснявам откъде идват яйцата, за да не ги шокирам.  Казват че рибата нямала душа, много не ми се вярва.   Вече имам  едно наум  за охлювите, оказаха се интересни същества.
 Ако харесвате истинският живот и сте поне малко бохем по душа, ще бъдете очаровани от разказите на Деница.
 Обичам да чета рецепти с истории. Представям си как хората са седнали около трапезата похапват и има един разказвач, който сервира весела история за глиган или патица някога случила се, а може и да е легенда, защо не и измислена.  
 Аз се потапям в кулинарната част и започвам да готвя. Намирам се в едно село,  в къщата на дядо ми.  Тихо и спокойно е. Съседите ни са една поляна и акациева гора.  В гората има герои от книгата.  Ще ги сготвя по една от представените рецепти, според вас какви са тези същества? 

Търсене в този блог