петък, 7 март 2014 г.

Ориз с патешки маншон в гювеч

 Хубаво е при готвене на ориз, да се поглежда рецептата върху опаковката. Към всеки патешки маншон трябва да има чаша ориз. Моят ориз беше в съотношение 1:3. Затова сложих една чаша ориз и три чаши вода. Така стават четири чаши ориз за четири маншона.
Дотук с математиката. Останалото е много лесно. В глинен гювеч се слагат:
4 патешки маншона
1 ч.ч. ориз
1 глава нарязан лук
1 морков нарязан
1 чаена лъжица сол с връх
10 зърна черен пипер
1 супена лъжица пресен джоджен или 1 чаена сух
3 ч.ч. вода и сок от половин лимон
Мазнина не се слага, не се запържва ориза. За да не слепва се слага сок от лимон или настърган домат. В случая лимона не се усеща. Често нарязвам лимона с кората на кръгчета и го изпичам заедно с ориза.
 Пече се в силна фурна. Когато оризът е почти поел течността, може да махнете капака и запечете. Да ви е вкусно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог