вторник, 15 декември 2009 г.

Питка с билки и маслини

 Рецептата на тази питка ме запозна с розмарина. Билка, която сега толкова много харесвам, че я имам прясна под формата на храст в една саксия на терасата.
 Преди десет години в предаването "На кафе" Варвара я направи. Може с течение на годините да съм променила рецептата, но истината е че, винаги ме изненадва с вкусът и простотата на продуктите.
 Необходимо е съвсем просто хлебно тесто. Аз замесвам в хлебопекарната с чаша вода, мая, брашно, по лъжичка сол и захар. хубаво е да има маслини почистени от костилките, розмарин-пресен или сух, босилек и кимион на зърна.
 Разстилам тестото върху хартия за печене или намаслена маса. Намазвам го отгоре с мазнина-маргарин, олио, зехтин. Поръсвам  маслините, розмарин и босилек. Подправките са около чаена лъжица от всяка.
 След това увивам на руло. Пулверизирам с вода тестото и поръсвам със зрънцата кимион. Притискам ги към тестото и изчаквам да втаса.
 Преди печене също пулверизирам. Изпича се на умерена фурна. Ако искаме рулото да запази формата си, добре е да се ограничи отстрани, в подходяща форма или разрязано на две в малка правоъгълна тава.
 В този случай, го оставих  да стане плоско като питка.

5 коментара:

  1. Питката изглежда много апетитно. Обожавам маслини, тъй че това скоро ще се сервира и на нашата маса. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! Надявам се да ви хареса:)

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, направих я питката ти днес сутринта. Понеже правих мекици, та с част от тестото я "врътнах" :))) Много ти благодаря за рецептата, страхен мирис е в кухнята :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много се радвам, че ти е харесала. Надявам се да я правиш и занапред. :):):)

    ОтговорИзтриване
  5. Е, как? Трябва да ти кажа, че след половин час нямаше и следа от нея. И двамата гладници като не виждали. Следващият път обаче, ще пробвам с друго тесто.
    Благодаря отново :)

    ОтговорИзтриване

Търсене в този блог