петък, 20 август 2010 г.

Алмойшавена с банан

 Често я правя. Става бързо, без много усилия, ей така забъркана между другото, но рузултата е "уау". Рецептата е адаптирана от тук, много съм благодарна на момичето, което я публикува.
Приготвя се парено тесто.
В метален съд се слага  200 мл. вода, 100мл.олио, и щипка сол. Тази течност трябва да заври на котлона. През това време се приготвя чаена чаша брашно и четири яйца. Щом заври, течността се маха от котлона и се изсипва чашата брашно. Веднага се разбърква. Изчаква се леко да изстине.
Нали ви казах, че е закуска, и че се прави между другото. Затова от вечерта може да забъркате този летен сливов сладкиш и докато изстива сместта с брашното да го наредите.

Към леко изстиналото тесто добавяте един смачкан банан. Разбърквате. Започвате да добавяте едно по едно яйцата, като енергично разбърквате. Всяко едно яйце трябва да се поеме добре от сместта. Аз не мога да се справя с лъжицата, и когато поставям последните яйца бъркам и мачкам с ръце. Тестото става малко по рядко от банана и не се събира, както при авторката на рецептата.
 Разстила се в голяма тава покрита с хартия за печене или намаслена и поръсена с брашно. Отгоре се поръсва с канела и захар. Изпича се в загрята фурна на умерена температура 180-200 градуса. При печенето се получават интересни гънки и страхотна коричка.

 Какво се случи със сливовия сладкиш?
 Правилният въпрос е, какво ще му се случи?
  Така... готова съм със закуската на децата и сладкиша за събота и неделя. Вече може да излизаме на разходка с малкия змей. Като всяка сутрин по график. Първо обиколка на квартала, после на люлката за почивка. Там се изпява поредната песен подобна на "Изкарала Гана говеда" но с леки промени и на непознат бебешки език. След като разлаем кучетата се изнасяме и отиваме на пързалката. И така всеки ден :)

7 коментара:

  1. Кате,
    прекрасна е новата ти идея :)
    А сладкиша ти е станал страхотен:)

    ОтговорИзтриване
  2. Певец си имаш значи :)))

    А сливовият сладкиш е бомба!

    Усмихнат и музикален :))) уикенд!

    П.П. Това име бая ме озори, признавам :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Да, името и мен малко ме позатрудни ;)
    Все си мисля, че вече съм чула всички възможни кулинарни термини, а все се натъквам на нови и нови. Интересна е рецептата, трябва да се пробва!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви! Пробвайте я алмой... много е вкусна, мека с захарна коричка. Лека и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате,
    много интересна рецепта!
    Ти си майсторка на бързите и лесни предложения!
    Ще се пробва!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. мх доста интересна рецептра трябва да се пробва

    ОтговорИзтриване
  7. Русанка, благодаря! Чалга, здравей! Надяваам се, да ви хареса :)

    ОтговорИзтриване

Търсене в този блог