четвъртък, 6 март 2014 г.

Питка "Слънце"

300 мл. прясно мляко
1 кубче-42 гр. прясна мая
3 яйца
1 с.л. сол
1 с.л. захар
100 мл. олио
брашно около килограм
Масло, мас, или маргарин за намазване на корите.
От посочените продукти замесвате меко и еластично тесто. Разделяте на  4 части. Първата част използвате за център. Може да я оформите както желаете. В случая аз съм я направила на кора, намаслила, навила на руло и оформила на спирала. Питката може да бъде с плънка, но не е задължително.

 Останалите три части оформяте на кръгли кори с точилка или с ръце. Слагате ги една върху друга като намаслявате всяка една. Разрязвате на 8 триъгълника, както се реже торта. Оформяте 8 кифли. Всяка кифла разрязвате на две.
 Тавичката ми е 26 см. диаметър. Изчаквате да втаса. Когато питката удвои обема си, я намазвате с разбито яйце и слагате поръска. Слага се в студена фурна и се изпича на 180 градуса с вентилатор или на 200 без вентилатор

 Мислех да бъде гълъб, но накрая  го оформих като кокошка. Но и на гълъб заприлича, след като му сложих клончето розмарин. Но аз си знам че е кокошка. Нова порода кокошка с красива опашка :D.

4 коментара:

  1. Прекрасна питка, Катя,
    моите поздравления, с пожелания за един по-специален,
    с празнично настроение ден, наситен с топлота, внимание и любов.
    Бъди успяваща и усмихната, вдъхновена и много, много щастлива.
    Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  2. ще я пробвам и аз, не съм оформяла така

    ОтговорИзтриване

Търсене в този блог