сряда, 1 април 2015 г.

Овчарски пай


 Много го харесваме у дома. Правя си го по моя рецепта, затова може да не е автентичен. Използвам и микровълнова фурна, така че хората, които я избягват може да си сварят картофите по друг начин начин.
 1 килограм картофи се обелват, нарязват на кубчета и в съд с капак се слагат за 15 минути в микровълновата фурна на висока мощност. Целта е да се намачкат на картофено пюре, така, че при проба за мекота може да увеличите минутите. Към намачканите картофи добавям 100 мл. прясно или кисело мляко, освен това и 50 гр. масло или маргарин, и чаена лъжичка сол.
В тиган запържвам глава лук в 100 мл. олио. Добавям 500 гр, кайма разбъркана с настърган домат или домат от консерва. Когато се запържената смес прибавям супена лъжица чубрица и по малко черен  и червен пипер. Разбърквам и оставям да изстине за малко. Добавям две яйца.
Често когато правя плънки, използвам яйца към сместа, за да не се разпилява при сервиране или разрязване, например при сармите.
В подходяща тава разстилам плънката от каймата. Отгоре небрежно с лъжица добавям картофеното пюре. Целта е да покрие долния слой. Запича се в фурната докато връхчетата на картофеното пюре покафенеят.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог