За приготвянето на това "имане" подготвих лозови листа, месо около половин килограм-хубаво е да е агнешко, но кой каквото има. Аз имах ярешко. Необходимо е лук, олио, ориз или булгур, аз сложих и двете. Подправките са много важни-по връзка копър и джоджен. Пресен джоджен нямам затова сложих лъжица сух.
Месото се нарязва на късчета и се пържи в кафяна чашка олио, за да образува коричка. като се извади се добавя около чаша ориз или булгур или смес. Запържва се докато започнат да се отделят зрънцата. Накрая се добавя нарязана глава лук, чаена лъжичка червен пипер, сол разбърква се и се маха от огъня. Може да се добави и черен пипер. Ориза и месото се смесват в отделен съд.
Ястието се готви на фурна в съд с капак. Аз използвах глинен гювеч. На дъното и стените на съда се нареждат лозови листа, като целта е да се покрие навсякъде. Отгоре се изсипва сместа от ориз и месо. Добавят се четири чаши вода и се захлупва отново с лозови листа.
Слага се капака и се пече на умерена фурна около два часа.
Получи се чудесен неделен обяд :)
Добре дошли в моя кокошарник. В него се разхожда една кокошка Катя. В истинският ми кокошарник е пълно с петли. В момента са трима – таткото и двете петлета. Затова реших да си основа виртуален кокошарник. Моля, заповядайте, разгледайте, но се пазете от кокошинките, че те кокошинките не на една кокошка са изяли главата. Въпреки това, надявам се, че тук ще ви хареса.
Великолепна идея. Тъкмо се чудех какво вече да готвя, това ще е! :)
ОтговорИзтриванеДосега не съм готвила с булгур, това ще е "кръщението" ми :)))
Направих го това имане. Страхотийка, ями, ями, ями... :))) Благодаря за рецептата, Катенце :)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви е допаднало! :)))
ОтговорИзтриванеДа,харесва ми.И аз го правя,но ги увивам на големи сърми,защото лозовите листя са от "широка мелнишка" лоза
ОтговорИзтриванеПредставям си, какви листа има тази лоза и какъв ферментирал гроздов сок се получава :))
ОтговорИзтриване