За пастърмата не е необходимо специално оборудване и подправки, нужно е търпение, и месо разбира се-телешко свинско овче и разни други. Тази година наблегнах на свинската. Взех едно парче месо от бут, срязах го надлъжно на мускулните влакна на около два сантиметра. Хубаво е месото да се почисти от ципите. В тава наредих пласт месо и пласт морска сол, до привършване на месото. Оставих тавата на хладно, като я покрих с фолио отгоре. След два дни извадих парчетата месо и измих ги и върнах пастърмата пак в почистената тава и налях вода с вино. Виното-червено, една чаша може и повече, но не бива да се прекалява. Месото трябва да се покрие с течност. Така престоява пак около два дни. Изважда се поставя се в съд под наклон притиска се за около 24 часа с някаква тежест, аз слагам дъска върху месото и 10 литрова бутилка вода. Следва овкусяване. Подправките са душата на пастърмата. Намазвам всяко парче с кашица от счукан чесън и след това го овалвам в подправки, в случая червен пипер, чубрица, черен пипер, малко кимион и шарена сол-готова. Окачам я да се суши на проветриво място.
Добре дошли в моя кокошарник. В него се разхожда една кокошка Катя. В истинският ми кокошарник е пълно с петли. В момента са трима – таткото и двете петлета. Затова реших да си основа виртуален кокошарник. Моля, заповядайте, разгледайте, но се пазете от кокошинките, че те кокошинките не на една кокошка са изяли главата. Въпреки това, надявам се, че тук ще ви хареса.
понеделник, 18 януари 2010 г.
Блага пастърма
За пастърмата не е необходимо специално оборудване и подправки, нужно е търпение, и месо разбира се-телешко свинско овче и разни други. Тази година наблегнах на свинската. Взех едно парче месо от бут, срязах го надлъжно на мускулните влакна на около два сантиметра. Хубаво е месото да се почисти от ципите. В тава наредих пласт месо и пласт морска сол, до привършване на месото. Оставих тавата на хладно, като я покрих с фолио отгоре. След два дни извадих парчетата месо и измих ги и върнах пастърмата пак в почистената тава и налях вода с вино. Виното-червено, една чаша може и повече, но не бива да се прекалява. Месото трябва да се покрие с течност. Така престоява пак около два дни. Изважда се поставя се в съд под наклон притиска се за около 24 часа с някаква тежест, аз слагам дъска върху месото и 10 литрова бутилка вода. Следва овкусяване. Подправките са душата на пастърмата. Намазвам всяко парче с кашица от счукан чесън и след това го овалвам в подправки, в случая червен пипер, чубрица, черен пипер, малко кимион и шарена сол-готова. Окачам я да се суши на проветриво място.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Аааа, Кате - ще направя и аз по твоята рецепта, тъкмо тия дни бях решила да се пробвам за сефте!
ОтговорИзтриванеС усмивка
мария
Давай! Ако е свинска, внимавай със сушенето, доста бързо съхне :)
Изтриване