понеделник, 18 януари 2010 г.

Блага пастърма


За пастърмата не е необходимо специално оборудване и подправки, нужно е търпение, и месо разбира се-телешко свинско овче и разни други. Тази година наблегнах на свинската. Взех едно парче месо от бут, срязах го надлъжно на мускулните влакна на около два сантиметра. Хубаво е месото да се почисти от ципите. В тава наредих пласт месо и пласт морска сол, до привършване на месото. Оставих тавата на хладно, като я покрих с фолио отгоре. След два дни извадих парчетата месо и измих ги и върнах пастърмата пак в почистената тава и налях вода с вино. Виното-червено, една чаша може и повече, но не бива да се прекалява. Месото трябва да се покрие с течност. Така престоява пак около два дни. Изважда се поставя се в съд под наклон притиска се за около 24 часа с някаква тежест, аз слагам дъска върху месото и 10 литрова бутилка вода. Следва овкусяване. Подправките са душата на пастърмата. Намазвам всяко парче с кашица от счукан чесън и след това го овалвам в подправки, в случая червен пипер, чубрица, черен пипер, малко кимион и шарена сол-готова. Окачам я да се суши на проветриво място.

2 коментара:

  1. Аааа, Кате - ще направя и аз по твоята рецепта, тъкмо тия дни бях решила да се пробвам за сефте!
    С усмивка
    мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давай! Ако е свинска, внимавай със сушенето, доста бързо съхне :)

      Изтриване

Търсене в този блог