сряда, 21 април 2010 г.

"Езици"

 Напоследък, започнах да се пристрастявам към простата храна. Тази, която е без много подправки, на която приготвянето не отнема много време, но е вкусна и питателна. Започнах да се обръщам към  по старите рецепти, с обикновенни продукти и без много излишества.
 Затова, често прескачам при Райна, в нейната италианска кухня. От там взех и тестото за тези "езици". Първо направих пица. След това започнах да експериментирам с него. Тестото е меко и еластично, добре се моделира. Рецептата е за  пица Маргарита.
 Тестото: 500 грама брашно,1 лъжица зехтин (олио), 2,5 грама мая, 250 мл. хладка вода, 1 чаена лъжичка сол. Измесих го в машината за хляб, става и на ръка. С намаслени ръце оформих върху плота тънка кора, натроших едно "редче" сирене.Навих на руло. Сплесках. Разрязах на две. Оставих ги да втасат за 15 минути и изпекох на нагорещен сач. Може и на тиган. Внимавайте да не си изгорите езика :)

15 коментара:

  1. Очаквах да видя други езици, Кате :)
    Или най-малкото "Свекървин език", което си е патладжани в доматен сос.
    Бях обаче приятно изненадада от тези вкусни питки със сирене.
    Чудесна идея!
    А питки със сирене обожаваме, разбира се :)... ..

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че хареса идеята Пепчо :) :)

    ОтговорИзтриване
  3. И аз като Пепи, очаквах някакъв език :-D Много ми допада идеята, Катя :) А тестото го пробвах на пици и наистина е много добро.

    Честита нова визия на блога ти!

    Сърдечен поздрав с пожелание за хубава вечер :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Е, Кате, като се казва "добре дошла в клуба" :)))
    Аз от много отдавна гледам забърквам бързи работи, макар че от време на време ги глезя моите вкъщи.

    Харесват ми тези "италиански" езици. Френски кога ще има? :)))

    Слънчев ден, мила :)

    ОтговорИзтриване
  5. Тони тестото наистина е много добро :)Ина в клуба "на бързо" членувам от 10 години :) :)Истината е че преди ползвах повече подправки, но сега сякаш предпочитам натуралният вкус на храната. За френските ли... Подсети ме за едни еротични питки, хм... с интересна форма която се появява когато се отхапят :):):)

    ОтговорИзтриване
  6. Хе-хе,
    Федора и Катя! този разговор е подтвърждение за многостранноста на удоволствията! :-)
    Лек ден и на двете!

    ОтговорИзтриване
  7. Аз също очаквах други езици!
    Тези са от българската национална кухня. Майка ми прави такива, само, че прегънати като банички. Много са вкусни.Поздравявам те за оригиналната идея за формата и наименованието! Страхотни са!

    ОтговорИзтриване
  8. Фантастично!Катя,благодаря за рецептата!Много вкусни изглеждат, а са и здравословни, след като не се пържат.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Със сигурност са много вкусни!У дома също предпочитаме храна,която е приготвена с малко подправки и става вързо/второто е на първо място/.Това е гаранция ,че "Езици" ще се хаесат у дома.Хубава и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Райна, Русанка, Теменужка, Нанита Радвам се че са ви харесали моите езици :) :) Обикновено ги сгъвам като плик, но ми се събира само една питка най много две. Затова се принудих да ги направя такива, за да станат по бързо. Пък те тесни и продълговати като езици :) :) :) Лека и спокойна :)

    ОтговорИзтриване
  11. ça parait délicieux, j'aime beaucoup
    bonne soirée

    ОтговорИзтриване
  12. Оригинална хрумка!:-)
    Поздравления и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Ще ги опитам следващия път като правя пица - винаги остава едно малко парче тесто, от което досега правих "калцоне" - сигурно ще са хубави и с яйца и сирене. Давай още идеи!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря Краси. Райна предполагм че и с друга плънка ще станат. Тестото е много добро, благодаря за рецептата! Слънчев и усмихнат ден ви желая:):)

    ОтговорИзтриване

Търсене в този блог