четвъртък, 28 ноември 2013 г.

Торта с карамелизирани ябълки

Тази торта я правих за света Екатерина. Както вече сте разбрали, предпочитам меки и сочни блатове за торта.Без нужда от сиропиране, за да издържат около седмица в хладилника. Такъв тип торти, с времето стават по вкусни. Често вземам за блат, основата на някой сладкиш или кекс. След като пробвах кексчетата с гореща вода на Йоли, реших че, това ще е подходящ блат за торта. Рецептата е бърза и лесна и може да я погледнете от тук, по коментарите ще се ориентирате колко са прекрасни!
От същото тесто приготвяте блат в откопчаваща се тортена форма. След като изстине, го разрязвате на две. Така получавате два блата, които ще напълним с карамелизирани ябълки и крем от нишесте и мляко.
 Около килограм ябълки се почистват и нарязват. Аз не ги обелвам, обичам кората им. По точно, обожавам ябълкови обелки! :))  40 грама масло се разтапя в тефлонов тиган, добавят се парченцата и 6 супени лъжици захар. Водата от ябълките трябва да изври и да се карамелизира соса. Накрая се добавя чаена лъжица канела. Добре е да започнете първо с ябълките, защото отнемат повече време. Когато блатовете и ябълките са готови, се прави литър нишесте от кайсия или праскова, според опаковката.
В същата форма в която сме го пекли, поставяме единият блат. Отгоре разпределяме ябълките и поливаме с половината от горещия крем. Затваряме с другия блат и отново поливаме. Когато леко стегне крема, гарнираме с чаена чаша смлени орехи смесени с половин чаша  захар. Поръсваме и леко притискаме. Тортата трябва да престои в хладилник 8 часа. 

2 коментара:

Търсене в този блог