300 мл. прясно мляко
1 кубче-42 гр. прясна мая
3 яйца
1 с.л. сол
1 с.л. захар
100 мл. олио
брашно около килограм
Масло, мас, или маргарин за намазване на корите.
От посочените продукти замесвате меко и еластично тесто. Разделяте на 4 части. Първата част използвате за център. Може да я оформите както желаете. В случая аз съм я направила на кора, намаслила, навила на руло и оформила на спирала. Питката може да бъде с плънка, но не е задължително.
Останалите три части оформяте на кръгли кори с точилка или с ръце. Слагате ги една върху друга като намаслявате всяка една. Разрязвате на 8 триъгълника, както се реже торта. Оформяте 8 кифли. Всяка кифла разрязвате на две.
Тавичката ми е 26 см. диаметър. Изчаквате да втаса. Когато питката удвои обема си, я намазвате с разбито яйце и слагате поръска. Слага се в студена фурна и се изпича на 180 градуса с вентилатор или на 200 без вентилатор
Мислех да бъде гълъб, но накрая го оформих като кокошка. Но и на гълъб заприлича, след като му сложих клончето розмарин. Но аз си знам че е кокошка. Нова порода кокошка с красива опашка :D.
1 кубче-42 гр. прясна мая
3 яйца
1 с.л. сол
1 с.л. захар
100 мл. олио
брашно около килограм
Масло, мас, или маргарин за намазване на корите.
От посочените продукти замесвате меко и еластично тесто. Разделяте на 4 части. Първата част използвате за център. Може да я оформите както желаете. В случая аз съм я направила на кора, намаслила, навила на руло и оформила на спирала. Питката може да бъде с плънка, но не е задължително.
Останалите три части оформяте на кръгли кори с точилка или с ръце. Слагате ги една върху друга като намаслявате всяка една. Разрязвате на 8 триъгълника, както се реже торта. Оформяте 8 кифли. Всяка кифла разрязвате на две.
Тавичката ми е 26 см. диаметър. Изчаквате да втаса. Когато питката удвои обема си, я намазвате с разбито яйце и слагате поръска. Слага се в студена фурна и се изпича на 180 градуса с вентилатор или на 200 без вентилатор
Мислех да бъде гълъб, но накрая го оформих като кокошка. Но и на гълъб заприлича, след като му сложих клончето розмарин. Но аз си знам че е кокошка. Нова порода кокошка с красива опашка :D.
Прекрасна питка, Катя,
ОтговорИзтриванемоите поздравления, с пожелания за един по-специален,
с празнично настроение ден, наситен с топлота, внимание и любов.
Бъди успяваща и усмихната, вдъхновена и много, много щастлива.
Честит празник!
Благодаря, Диани! :)
ОтговорИзтриванеще я пробвам и аз, не съм оформяла така
ОтговорИзтриванеЩе се радвам, Райна :)
Изтриване