събота, 23 януари 2010 г.

Зеленчуци на микровълнова фурна


У дома хапваме доста зеленчуци, е, големият ми син казва, че не ги обича, но си ги яде с удоволствие. Много често готвя зеленчуците на микровълновата фурна, защото стават по бързо, а и съдовете лесно се мият. За въпросното ястие са необходими-равно количество зелен боб, картофи и моркови, 1-2 глави лук, една глава чесън, лъжичка риган, сол, лъжичка червен пипер, лъжица доматено пюре-може да се замести с лютеница или чаша доматен сок.
 Картофите, лука морковите и зеления боб се нарязват на едро добавя се една разделена глава чесън на която, не се почистват люспичките само се измиват, лъжичка сол, червен пипер и риган, полива се с малко олио слага се капака на съдинката и се завъртват за 10 минути в микровълновата. След това се добавя доматеното нещо и се долива вода наполовина на нивото на зеленчуците. Ястието се готви още 20-30 минути с капак на най висока температура. След като е готово в стъклена съдинка се изсипват малко семенца сусам и се завъртат около минута в микровълновата, трябва да се наблюдава да не изгорят. Готовото ястие се разпределя в чинии и се поръсва със сусама.

6 коментара:

  1. Кате, златна си!На фона на "издъхналата" ми фурна,аз от почти две години готвя на микровълновата.И поради вегетарино любивите наклонности на синчето ми вече идея не ми остана за нов вид интересно ястие при моите условия.То не бяха ориз по китайски,гювечета разни,огретени с тиквички или пък картофи,даже и със макарони опитах и станаха...На снимката ,а и по рецептата ти това творение звучи примамливо и ще го пробвам!Благодаря ти!:)))

    ОтговорИзтриване
  2. Охо, Катето и питка спретнала :)))
    И ние обичаме зеленчуци, ама големият иска към тях и мръвка винаги да има :)))
    Моята микровълнова е пред разваляне - вече не звънка и едни звуци издава... горката, разказахме й играта за няколко години.
    Много ми харесва идеята с това сусамче отгоре.
    Поздрави и усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много си обичам микровълновата, всеки ден я ползвам-леща, ориз, картофи, яхнии всичко там готвя. А мръвката на скара :) това са двата най много ползвани уреди у дома, заедно с рендето за зеле :)Радвам се че ви е харесала рецептата. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Катя,
    и аз използвам често МВ.
    Чудесна идея,
    поздрав и награди за теб /при мен/, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Хе-хе, какви яйца с приятни изненади се намират в твоя кукушарник!
    Мерси много,
    трогната съм!

    ОтговорИзтриване
  6. В моя кукушарник всичко има! Заповядай, само се пази от кокошинките:D :D

    ОтговорИзтриване

Търсене в този блог