Тази мусака отдавна ми е в главата, но все нещо ми пречеше да я направя. Но тази неделя реших да я сготвя. Продуктите за нея са: половин зелка, 1 голяма глава лук, 1 чаена чаша ориз, 1 буркан консервирани домати, 1 литър прясно мляко, половин килограм кайма смес, 4 яйца, чубрица, черен пипер, кимион, сол, малко брашно, червен пипер, олио.
В тиган се сипва около 50 мл. олио, след като се загрее се добавя нарязаният на кубчета лук. Когато лукът стане прозрачен, се добавя една чаена лъжица червен пипер и веднага след това смесената кайма с доматите. Когато сместа изври наполовина се добавят подправките чубрица, черен пипер и малко кимион. След пет минути се маха от котлона.
През това време зелката се накълцва и се слага в по голяма тава където ще се готви мусаката. Добавя се измития ориз и побългареният сос болонезе. Прибавя се половин литър прясно мляко и сол. Всичко това се обърква добре и изравнява, покрива се с фолио или капак. Пече се на умерена фурна до готовност на зелето около час, час и половина.
Със сгъстеното мляко с малко брашно и яйцата се прави заливка за мусака. Готово ястие се залива и се допича в фурната без фолио до образуване на коричка.
Доволна съм, че се престраших и я направих. Честно казано най-много се притеснявах от комбинацията зеле и прясно мляко. Но вкусът приятно ме изненада. Млякото беше предало една кадифена нотка на иначе по острия вкус на зелето. И занапред ще я правя, всички много я харесаха.
Добре дошли в моя кокошарник. В него се разхожда една кокошка Катя. В истинският ми кокошарник е пълно с петли. В момента са трима – таткото и двете петлета. Затова реших да си основа виртуален кокошарник. Моля, заповядайте, разгледайте, но се пазете от кокошинките, че те кокошинките не на една кокошка са изяли главата. Въпреки това, надявам се, че тук ще ви хареса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар