Рецептата на тази питка ме запозна с розмарина. Билка, която сега толкова много харесвам, че я имам прясна под формата на храст в една саксия на терасата.
Преди десет години в предаването "На кафе" Варвара я направи. Може с течение на годините да съм променила рецептата, но истината е че, винаги ме изненадва с вкусът и простотата на продуктите.
Необходимо е съвсем просто хлебно тесто. Аз замесвам в хлебопекарната с чаша вода, мая, брашно, по лъжичка сол и захар. хубаво е да има маслини почистени от костилките, розмарин-пресен или сух, босилек и кимион на зърна.
Разстилам тестото върху хартия за печене или намаслена маса. Намазвам го отгоре с мазнина-маргарин, олио, зехтин. Поръсвам маслините, розмарин и босилек. Подправките са около чаена лъжица от всяка.
След това увивам на руло. Пулверизирам с вода тестото и поръсвам със зрънцата кимион. Притискам ги към тестото и изчаквам да втаса.
Преди печене също пулверизирам. Изпича се на умерена фурна. Ако искаме рулото да запази формата си, добре е да се ограничи отстрани, в подходяща форма или разрязано на две в малка правоъгълна тава.
В този случай, го оставих да стане плоско като питка.
Преди десет години в предаването "На кафе" Варвара я направи. Може с течение на годините да съм променила рецептата, но истината е че, винаги ме изненадва с вкусът и простотата на продуктите.
Необходимо е съвсем просто хлебно тесто. Аз замесвам в хлебопекарната с чаша вода, мая, брашно, по лъжичка сол и захар. хубаво е да има маслини почистени от костилките, розмарин-пресен или сух, босилек и кимион на зърна.
Разстилам тестото върху хартия за печене или намаслена маса. Намазвам го отгоре с мазнина-маргарин, олио, зехтин. Поръсвам маслините, розмарин и босилек. Подправките са около чаена лъжица от всяка.
След това увивам на руло. Пулверизирам с вода тестото и поръсвам със зрънцата кимион. Притискам ги към тестото и изчаквам да втаса.
Преди печене също пулверизирам. Изпича се на умерена фурна. Ако искаме рулото да запази формата си, добре е да се ограничи отстрани, в подходяща форма или разрязано на две в малка правоъгълна тава.
В този случай, го оставих да стане плоско като питка.
Питката изглежда много апетитно. Обожавам маслини, тъй че това скоро ще се сервира и на нашата маса. Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Надявам се да ви хареса:)
ОтговорИзтриванеКате, направих я питката ти днес сутринта. Понеже правих мекици, та с част от тестото я "врътнах" :))) Много ти благодаря за рецептата, страхен мирис е в кухнята :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ти е харесала. Надявам се да я правиш и занапред. :):):)
ОтговорИзтриванеЕ, как? Трябва да ти кажа, че след половин час нямаше и следа от нея. И двамата гладници като не виждали. Следващият път обаче, ще пробвам с друго тесто.
ОтговорИзтриванеБлагодаря отново :)