Сещате ли се за онази приказка, в която един гладен хитрец прави супа от камъчета? Е, при тази рецепта в ролята на камъчетата ще бъде пилето :)
Сега ще се вмъкна аз, в ролята на хитреца.
Такаа... Вземам пилешко месо и го сварявам, обезкостявам и отделям от бульона.
Нарязвам два картофа, една пиперка, глава лук и морков на кубчета. В дълбока тенджера сипвам малко олио и добавям зеленчуците. Когато започнат леко да цвърчат изсипвам една чаша доматен сок. Така не се пържат, а задушават.
Накрая трябва да останат без течност и да има съвсем лек нагар по дъното на тенджерката. Прибавяте половин чаена лъжичка червен пипер, разбърквате и добавяте прецедения бульон. Идва ред на камъчетата.... пардон, пилето. Сварете до готовност зеленчуците. Докато ври супата сложете фиде и някаква зелена подправка-целина, магданоз, девисил.
Когато е готова се маха от котлона. Трябва да престои в покой около 15 минути. През това време се разбива добре с телена бъркалка едно яйце. След като супата е леко изстинала, се прибавя по малко от горещата течност и се разбърква енергично с телта. Целта е яйцето да се пресече, но да бъде на съвсем малки частици. Добавя се няколко пъти, така че сместа с яйцето да стане толкова гореща, колкото супата. Изсипва се в тенджерата, разбърква се и супата е готова.
Заливането на зеленчуците с доматен сок или консерва при задушаване "откраднах" от една баба, на която често гостувах. А застройката с яйце знам от моята баба, само че тя добавяше и лъжица оцет към яйцето.
Да ви е сладко! И да живеят бабите!
Сега ще се вмъкна аз, в ролята на хитреца.
Такаа... Вземам пилешко месо и го сварявам, обезкостявам и отделям от бульона.
Нарязвам два картофа, една пиперка, глава лук и морков на кубчета. В дълбока тенджера сипвам малко олио и добавям зеленчуците. Когато започнат леко да цвърчат изсипвам една чаша доматен сок. Така не се пържат, а задушават.
Накрая трябва да останат без течност и да има съвсем лек нагар по дъното на тенджерката. Прибавяте половин чаена лъжичка червен пипер, разбърквате и добавяте прецедения бульон. Идва ред на камъчетата.... пардон, пилето. Сварете до готовност зеленчуците. Докато ври супата сложете фиде и някаква зелена подправка-целина, магданоз, девисил.
Когато е готова се маха от котлона. Трябва да престои в покой около 15 минути. През това време се разбива добре с телена бъркалка едно яйце. След като супата е леко изстинала, се прибавя по малко от горещата течност и се разбърква енергично с телта. Целта е яйцето да се пресече, но да бъде на съвсем малки частици. Добавя се няколко пъти, така че сместа с яйцето да стане толкова гореща, колкото супата. Изсипва се в тенджерата, разбърква се и супата е готова.
Заливането на зеленчуците с доматен сок или консерва при задушаване "откраднах" от една баба, на която често гостувах. А застройката с яйце знам от моята баба, само че тя добавяше и лъжица оцет към яйцето.
Да ви е сладко! И да живеят бабите!
Сега , веднага
ОтговорИзтриванеКате, има-няма пиле, много добре звучи супата :) Пък и по мой вкус - със застройка :)
ОтговорИзтриванеПак те нямаше много време. ПОздрави и хубава седмица на теб!
Прекрасна пилешка супа! Поздрави, Катя!!!
ОтговорИзтриванеО, да, това ми харесва. Вече почти намразих пилешкото, но пилешко бульонче и много зеленчуци не отказвам.
ОтговорИзтриванеХубава вечер, хитрушке Катюшке :)
Una rica sopa especial para mi que emencantan calientes o frías y con esos vegetalñes tan ricos que sabrosa debe estar.abrazos y bendiciones.
ОтговорИзтриванеpipi, давай! Пепчо, Цветанка, Ина, благодаря за положителните коментари! ROSITA VARGAS, disfrute! Gracias! Ползотворна и усмихната седмица!
ОтговорИзтриване