Някои хора предпочитат чисто месо за готвене на фурна, но аз харесвам месото с кости. Според мен, по добре се овкусява и костите допълнително обогатяват бульона. За тази рецепта са нужни големи парчета месо. Може да е свинско, агнешко, ярешко, телешко. В случая е ярешко- част от котлета. За един килограм месо е нужно килограм лук, 2-3 лъжици олио, чаена лъжица червен пипер, супена лъжица чубрица, смлян черен пипер и сол на вкус, чаша червено вино и 5-6 маслини.
В тефлонов тиган се слага малко мазнина и месото. Парчетата се запържват от всички страни до образуването на коричка.
В същата мазнина се изсипва нарязания лук. Когато лукът омекне, се добавят подправките.
На дъното на дълбока и тясна тавичка се изсипва част от лука, отгоре парчетата месо и маслините. Месото се покрива с останалия лук, залива се с равни части вино и вода до средата съда.
Покрива се с капак или фолио и се пече за около два часа, до готовност. Когато месото започне да се отделя от костите, се изважда и обезкостява. Тавичката се връща за около половин час без капак във фурната, за да се запече. Отгоре може да се настърже кашкавал.
Харесва ми, че се приготвя бързо и основното готвене се случва във фурната. Това е едно от мързеливите ми ястия за хубава вечеря или неделен обяд.
Вкусно, просто и питателно :))
Това е супер! Бързо е и вкусно! Поздарви, Катя!:)
ОтговорИзтриванеКате, това е чудесна рецепта!
ОтговорИзтриванеВкусно, ароматно и бързо!
Поздрави и хубава вечар!
Благодаря за положителните коментари! Поздрави и усмихнат ден :))
ОтговорИзтриванеОх, звучи ми много вкусно и уханно!! Благодаря, че споделяш тази страхотна рецепта!!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря :))
ОтговорИзтриванеКатя, имам блог награда за теб и ще се радвам да ме навестиш и да си я вземеш :)
ОтговорИзтриванеОх, :) това прозорче не ми дава да ти оставя линк към наградката...
Желая ти прекрасна седмица,
Мина
Мина, благодаря!
ОтговорИзтриване