Майка винаги ги правеше на рожденият ми ден. През септември е изобилието на плодове и зеленчуци. А през този сезон са и най - вкусни.
Необходими са:
2 кг. пипер
250 гр кайма каквато обичате
1 чаша от 200 мл. ориз
50 мл. олио
1 глава лук
1 супена лъжица сол
черен пипер,
чубрица по чаена лъжичка
1 супена лъжица червен пипер
1 яйце
Оризът се запържва в олиото, добавя се нарязания лук, каймата и подправките. Залива се с една чаша 200 мл. вода и се изчаква да се изпари течността.Когато изстине се добавя по желание едно яйце, за да не се разпилява плънката, когато хапваме.
Срязват се пиперките отгоре и се почистват от семената. Срязаната част се използва за капаче. Пиперките се пълнят. Краят с плънката се потапя в брашно и се залепя капачето. Може за капаче да се ползват половинки малки доматчета натъпкани в отвора, тогава пиперките не се потапят в брашно. Така напълнени се поставят легнали плътно в тава. Заливат се с половин литър настърган пресен домат или консерва и се долива вода докато се покрият.
Пекат се в силна фурна. Течността трябва да намалее наполовина. Може и да се обърнат при необходимост.
Готовите пиперки се прехвърлят в подходящ съд за сервиране.
За соса са нужни 4 супени лъжици олио, три лъжици брашно, соса от печенето и една чаша прясно пълномаслено мляко, общо течност около половин литър.
Брашното се запържва в олиото, добавя се внимателно течността, като се бърка непрекъснато. Вари се до сгъстяване.
Пиперките се сервират със соса.
Да ви е сладко!
Необходими са:
2 кг. пипер
250 гр кайма каквато обичате
1 чаша от 200 мл. ориз
50 мл. олио
1 глава лук
1 супена лъжица сол
черен пипер,
чубрица по чаена лъжичка
1 супена лъжица червен пипер
1 яйце
Оризът се запържва в олиото, добавя се нарязания лук, каймата и подправките. Залива се с една чаша 200 мл. вода и се изчаква да се изпари течността.Когато изстине се добавя по желание едно яйце, за да не се разпилява плънката, когато хапваме.
Срязват се пиперките отгоре и се почистват от семената. Срязаната част се използва за капаче. Пиперките се пълнят. Краят с плънката се потапя в брашно и се залепя капачето. Може за капаче да се ползват половинки малки доматчета натъпкани в отвора, тогава пиперките не се потапят в брашно. Така напълнени се поставят легнали плътно в тава. Заливат се с половин литър настърган пресен домат или консерва и се долива вода докато се покрият.
Пекат се в силна фурна. Течността трябва да намалее наполовина. Може и да се обърнат при необходимост.
Готовите пиперки се прехвърлят в подходящ съд за сервиране.
За соса са нужни 4 супени лъжици олио, три лъжици брашно, соса от печенето и една чаша прясно пълномаслено мляко, общо течност около половин литър.
Брашното се запържва в олиото, добавя се внимателно течността, като се бърка непрекъснато. Вари се до сгъстяване.
Пиперките се сервират със соса.
Да ви е сладко!
Кате, няма как да не ни е сладко!
ОтговорИзтриванеМного обичам пълнени чушки!
А твоите са толкова апетитни с този сос!
Хубава неделя!
Благодаря, Дани! Усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеОбожавам това ястие а твоите пиперки са толкова примамливи и апетитни ,че си грабвам чинийката и изчезвам.:)
ОтговорИзтриванеПрохладен ден!
И на мен ми е едно от любимите :)) Прохладна вечер! :D
ИзтриванеТочно вчера милото ме питаше кога ще правя пълнени чушки:)
ОтговорИзтриванеБраво Катеринче, много апетитно изглеждат!
Хубав ден!
Благодаря, Катенце!
ИзтриванеКате и аз съм голям любител на точно тези чушчици ... и сосчето ... ммм - голяма вкусотия си направила! Припомни ми и на мен от кога не съм ги похапвала :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеМмм, чудесно:) Точно за обяд:) Сега да имаше как да си крадна от теб ядене, нямаше да е зле:)
ОтговорИзтриванеХляба ми е готов и съм с вилица в ръка:Р
Габи, Коконке, черпя ви, макар и виртуално :))))
ОтговорИзтриване