четвъртък, 18 февруари 2010 г.

Писмо до петела

Представям си , че някой ден ще искаш да ми направиш например... кекс и няма да можеш, защото не съм ти дала инструкции. Сега ще те инструктирам. Напълни една чаша захар и я изсипи в оранжевата купа, ако не я намериш в някоя по-голяма също става.

 Извади от хладилника една кофичка кисело мляко, вземи и содата. Сложи в киселото мляко една чаена лъжичка сода и разбъркай. Изсипи млякото при захарта. Разбъркай. Млякото и захарта образуват мехурчета, няма нищо страшно. За да се успокоиш включи фурната. Отмери половин чаша олио. Изсипи я в сместа. Погледни в хладилника, ако има отворено сладко или мармалад сложи две лъжици, ако няма - здраве да е. Отново разбъркай. Сега е ред на брашното. Вземи пакета и със помощта на супена лъжица отмери две чаши и половина. Не знаеш колко да са пълни :) Толкова пълни, че да можеш да ходиш със тях без да се разсипва брашното. И за чашата захар важи това. Следва отново да разбъркаш.

 Вземи голямата правоъгълна тава. Трябва да е суха. Сложи една лъжица олио в нея и я намажи с него. Изсипваш сместа от купата, подравняваш и слагаш да се пече

. Температурата е 200 градуса,пече се отгоре и отдолу - гледаш картинките на фурната. По мой вкус ще е да има малко шоколад. Надявам се, преди да почнеш да ми правиш този кекс да си купил една малка опаковка течен шоколад (не еднократна доза) Сложи я отгоре до котлоните докато се пече в сладкиша, за да се стопли. Ако забравиш използвай микровълновата, ама първо отвари капачето на шоколада. Препоръчвам ти да не седиш постоянно до фурната и да я отваряш. Все пак сладкиша ще се пече, не главата ти!  Но не отивай в друга стая, че ще го забравиш. Когато стане кафяв отгоре е почти сигурно, че е готов. Вземи една клечка за зъби. На етажерката са. Намери си суха кърпа. Отвори фурната, хвани тавата с помощта на кърпата и я извади. По лесно ще ти е да я сложиш отгоре на печката, вместо да бягаш с тавата. Ако си много объркан, сложи я на пода. Прободи с клечката. Трябва да няма полепнало тесто по нея. Ако има, трябва още да печеш. Повтаряш процедурата с клечката.

След като е изпечен кекса, намажи с шоколада отгоре. Чака се да изстине и тогава се реже. Провери дали е изключена фурната!
Това е. Свърши се. Сега да преговорим: 1 чаша захар, 1 кофичка кисело мляко, 1 чаена лъжичка сода,  1/2 чаша олио, 2 супени лъжици сладко, 2 и 1/2 чаени чаши брашно. Кутия течен шоколад, суха кърпа, голяма купа, голямата тава и чаена чаша. Желая ти успех!

13 коментара:

  1. от Лили: Е това вече ме разби ... Кате , много е хубаво ... има места на които много се смях ...толкова забавно си представила рецептата , че за мен беше удоволствие да я чета . А и няма да пропусна да направя кекса. Докато го правя пак ще ми е забавно ... БРАВО НА ТЕБ! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Кексът наистина е много лесен. Отдавна я замислям, да я представя по този начин, но ме провокираха сега :) :)

    ОтговорИзтриване
  3. И аз се посмях:))
    Добре, че ти е дошло на ум тала да го представиш!
    Чакаме снимки / ако петелът направи кекса/:))

    ОтговорИзтриване
  4. дано не му се налага на петела, че просто не ми се мисли :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ай, ай, ай... уби ме :)))
    Искам и аз такъв петел, който да реши някой ден да ми направи кексче, а не само да ме пита какво има за папкане и да омита всичко за секунди :)))

    ОтговорИзтриване
  6. A kakvo kaza petela kato si prochete pismoto? :-)
    Pozdrav nai-surdechen, Kate,
    lek den

    ОтговорИзтриване
  7. И той ме поздрави, засега ще готви само на скарата :)

    ОтговорИзтриване
  8. Катя,
    с удоволствие чета твоите постове -
    имаш страхотен стил на писане.
    Благодаря ти, и за рецептата - също!
    Поздрав и усмихнат уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, по добре не си мешайте шапките, от теб кекса, от него скарата :)
    Че ми е трудно да си представя мъж, ходейки напред назад да пробва дали ще разсипе брашно от чашите.

    Поздравления за чудесното представяне на рецептата и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Диана, благодаря! Пепчо, откакто съм у дома не ги мешаме, но понякога се налага. Успешна и хубава седмица и на вас!

    ОтговорИзтриване
  11. Лесна, бърза рецепта:) Благодаря! Много ми хареса една съществена съставка - чувството за хумор:)))

    ОтговорИзтриване

Търсене в този блог

какво беше