И нашите гръбчета са златни, но тук, ще си говорим за пилешки. Обикновено пилешките гръбчета се ползват за супи и други варени ястия. У дома, често ги приготвям печени на фурна, мариновани по различни начини, особено сега в сезона на бирата. Повече ми допадат от крилцата, защото имат по малко кожа, а и месото им е много по вкусно. Единственият им недостатък е, че трябва да се ядат с ръце, чашите с бира стават лепкави, салфетките залепват по пръстите. Често се случва, двама да отиват към банята с вдигнати ръце, като хирурзи преди операция, а друг да асистира и да отваря врати и кранове. Въобще мръсна работа. Мръсна ама вкусна!
За рецептата са необходими килограм гръбчета, четири лъжици соев сос, кофичка кисело мляко, супена лъжица с връх къри, и лъжица брашно. Соевият сос, млякото и кърито се смесват. Гръбчетата се мариноват със соса за няколко часа в хладилник. Аз ги слагам в тавичка за печене и ги покривам с фолио.
Пекат се открити с млякото-без фолио, на предварително загряла силна фурна. Когато станат златисто червени се отделят в чиния за сервиране. Лъжицата брашно се размива в отделения сос от печенето и тавата се връща във фурната за 10-15 минути. Не съм пропуснала олио, просто няма нужда. Даже понякога ми се налага да отделям от соса.
Как се хапват съм обяснила. Да ви е сладко и наздраве!
Добре дошли в моя кокошарник. В него се разхожда една кокошка Катя. В истинският ми кокошарник е пълно с петли. В момента са трима – таткото и двете петлета. Затова реших да си основа виртуален кокошарник. Моля, заповядайте, разгледайте, но се пазете от кокошинките, че те кокошинките не на една кокошка са изяли главата. Въпреки това, надявам се, че тук ще ви хареса.
Аха-ха, уби ме с инструкцията за консумиране :)))
ОтговорИзтриванеМного вкуснички изглеждат, но лошото е, че моите глезанковци не обичат да глозгат... всъщност, що пък да е лошо, тъкмо за мен ще има повече :)
Мерси за рецептата, Кате!
Кате, не съм пекла пиле с кисело мляко....все още. Много ми допада твоята рецепта.
ОтговорИзтриванеЗа хапването с ръце и лепкавите пръсти да ти дам една идея, а :)
Поставяш на масата купа с вода, в която има сок от лимон. Или обикновено лимонтозу, разредено с вода. Така не лепнат на салфетката :)
Ина, и моите не обичаха месо с кости. Но забелязаха че месото с кости е по вкусно и по добре се овкусава. Затова напоследък често им правя гръбчета :) :) Пепчо, често ползвам кисело мляко при печене. Така остава и сос. Това за купата е чудесна идея, като в рибен ресторант :) :)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Кате,
ОтговорИзтриванеидеята ти е прекрасна,
а като си представих как вървите с вдигнати ръце...
Поздрави!
Дани, радвам се да те "видя"! Често ходим с вдигнати ръце, защото сме и любители на рибата :) :)
ОтговорИзтриванеда, да, добре са обяснени и ще се пробват в най-скоро време!
ОтговорИзтриванеНадявам се, да се харесат :)
ОтговорИзтриванеКате,привет!Смях се с глас, толкова добре си описала рецептата с подробностите:) Непременно ще бъде изпробвана, огладнях само докато чета!:))
ОтговорИзтриванеДавай, Нуше! Няма само ние да ходим с вдигнати ръце :) :)
ОтговорИзтриванеЯдеш с едната ръка а с другата пипаш бирата
ОтговорИзтриване